Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Még zöldebb az Eiffel-torony, rászereltek két szélkereket

2015-02-28

 
Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot, így akarják demonstrálni a francia fővárosban, hogy elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt – jelentette be csütörtökön a turistalátványosságot működtető SETE vállalat.
 
A szélkerekeket a második szinten, 127 méteres magasságban helyezték el. A hét méter magas és három méter széles szerkezetek óránként 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az első szinten található üzlet energiafogyasztását fedezi.
 
"Ez csak jelképes, de azt jelzi, hogy a torony elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt" – ismerte el az üzemeltető.
 
A függőleges tengelyű szélmalmok teljesen beleolvadnak a torony szürke vasszerkezetébe.
 
A kezdeményezést megelőzően az Eiffel-torony több lépést is tett a környezetvédelem érdekében: az elmúlt két évben végrehajtott felújításkor környezetkímélő tereket alakítottak ki az első szinten, valamint modernizálták az építmény energiaellátását.
 
Négy napelem adja a pavilonokban használt meleg víz felét, és egy esővíztározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít. A torony megvilágításához pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak.
 
Az Eiffel-torony éves energiafogyasztása 9,7 gigawattóra, ami egy körülbelül 3 ezer lakosú település fogyasztásának felel meg.
A turistalátványosságot tavaly több mint 7 millióan keresték fel.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu