Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Meglepő: nagy felbontású mikroszkóp lehet egy okostelefonból

2014-05-07

Egy egyszerű és olcsó eszközzel nagy felbontású mikroszkóppá alakítható az okostelefon.

Nemrégiben már mutattunk egy olcsó, nagy felbontású mikroszkópot, és most itt egy másik, még annál is olcsóbb alternatíva, igaz, ez utóbbi „csak” 160-szoros nagyítású mikroszkóppá alakítja az okotelefont, azonban már így is szemügyre vehetők néhány mikronos objektumok.Az ausztráliai nemzeti egyetem kutatói készítették el azt a lencsét, amelynél a mikroszkóp fedőlemezére parányi polimercseppeket (polidimetil-sziloxán, PDMS) cseppentenek (innen egyébként a Droplet név), megfordítják, és hagyják, hogy a gravitáció kialakítsa azt a tökéletes gröbületet, amellyel akár 160-szoros nagyítás is elérhető.

Az egy centnél is kevesebbe kerülő lencséhez egy korszerű 3D nyomtatott keretet terveztek, ami a lencsét tartja, valamint beépítették néhány miniatűr LED-lámpát, amelyek a megvilágításról gondoskodnak. Ezt a kis adaptert már az okostelefon kamerája elé lehet szerelni, és kész is a nagy felbontású mikroszkóp.

A csoport vezetője, Steve Lee elmondta, hogy a fapados lencse, illetve a mikroszkóp iránt egy német orvoscsoport érdeklődik – eldobható mikroszkópként használnák a bőrgyógyászatban. Lee szerint a fejlődő országok számára is nagy segítség lenne egy ilyesfajta diagnosztikai eszköz, kérdés azonban, van-e hozzá okostelefon is, ami már egyáltalán nem mondható olcsónak.

Persze Leenek erre is van megoldása, ugyanis már egy olcsó 3D-sen nyomtatott mikroszkópot is tervezett, ehhez lehetne a lencsét csatolni, és így már jóval praktikusabb volna az összeállítás.

 

Forrás:

http://hvg.hu/