Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Megújult az Árpád híd közvilágítása

2015-12-12

Budapest Főváros Önkormányzata által biztosított forrásból, a Rákóczi híd tavalyi sikeres LED-esítését követően, újabb fővárosi híd, - a 65 éves Árpád híd- közvilágításának korszerűsítése valósult meg a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében.

Az idén 65 éves Árpád hídon eddig régi, 400 W-os nagynyomású nátrium (NNA) fényforrásokat tartalmazó lámpatestek üzemeltek, amelyek a nagy forgalom okozta folyamatos rezgések miatt gyakorta meghibásodtak, ami az üzemeltetésben többlet költséget okozott.

A közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárás eredményeképpen – a híd képzeletbeli születésnapi tortájának fényei – modern, energia-hatékony, innovatív LED fényforrású, szabályozható fényáramú közvilágítási világítótestek formájában kerültek felszerelésre.

A BDK Kft. által lebonyolított közbeszerzési eljárásban négy ajánlattevő vett részt. Közülük – a műszaki előírásoknak történő megfelelésen túl, a nettó ajánlati ár, a világítótest jótállási ideje és a beépített teljesítmény megtakarítás szempontjainak figyelembevételével – került ki győztesként, a világítótestekre 14 év jótállási időt vállaló, Tungsram-Schréder Zrt., 20 M Ft-os ajánlati árral.

A III. ker. Szentlélek téri villamos megálló és a XIII. ker. Esztergomi utca között található 48 darab 18 méteres fénypontmagasságú útközepes oszlopra felszerelésre kerülő 96 darab LED-es világítótest két harmada 177 W, egy harmada 266 W teljesítményű. Az új világítótestek összes beépített teljesítménye csupán 19,8 kW, ami 21,7 kW (52%-os) teljesítmény csökkenést eredményezett. Éves szinten mintegy 90 ezer kWh energia-megtakarítás keletkezik, ezáltal az áramdíj költség több mint 2,5 M Ft-tal csökken évente.

A kivitelezési munkát BDK Kft. Belvárosi- és Dél-pesti Közvilágítási Üzemei közösen, végezték el december 7. és 10. között a hajnali órákban, amikor a hídon közlekedő villamos üzemszünete volt. A villamos felső-vezeték feszültségmentesítésével a BKV, a dinamikus forgalomkorlátozással a TREFF’99 Kft. járult hozzá a munka gyors és hatékony lebonyolításához.
 
 
 
Forrás:
http://orientpress.hu/