Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Miért (nem) kell az elemet a hűtőben tárolni?

2014-10-05

Elemet a hűtőbe!?
 
A hétvégén lementünk a családi nyaralóba, még kihasználva a jó időt, kicsit piheni.
 
Megérkezésünkkor gyors bepakolás, és irány a hűtőszekrény, hogy elfogyasszam a részemre otthagyott és természetesen jól megérdemelt jéghideg sört.
Mikor a hűtőt kinyitom megláttam az ajtóban pihenő ceruzaelemeket, egyből bevillantak gyermekkorom emlékei, apám szavai a fülemben csengtek:
„Fiam, az elemeket mindig a hűtőszekrény ajtajában kell tartani!”
 
Hát, hogy őszinte legyek, sosem értettem, miért kell a hűtőben tartani az elemeket.
 
Egyszer, még régen, valakitől azt a választ kaptam, hogy a hűtő elektromos készülék és az általa gerjesztett elektromágneses mező nem engedi az elemek lemerülését. Sőt, még fel is tölti olykor azokat. Valahogy nem értettem. Miért nem engedné lemerülni, meg elektromágneses mező a hűtőben?
Mi van? Az autó akkumulátora akkor miért merül le télen?
 
Na, mindegy. Én akkor gyerekként kettő dolgot tudtam. Az elemeket mindig a hűtőben kell tartani, és hogy én mindig elfelejtem visszarakni őket, ha kivettem onnan.
 
Aztán később magamtól is rájöttem, az elemeket nem kell hűtőben tárolni. Igen, száraz hűvös helyen kell tartani, de nem a hűtőben.
Képzeljük el, hogyan nézne ki egy elem bolt?
 
„Kérnék 4db ceruza elemet” erre az eladó kinyitná a hűtőkamrát és ott sorakoznának a polcokon felakasztva az elemek. Elég vicces lenne:)
Gondolom ilyet még senki sem látott.
 
A nagyobb gyártók azt tanácsolják, hogy a legoptimálisabb körülmények az elemek és akkuk tárolására, a száraz környezet, és 20-24 ⁰C hőmérséklet.
Az igaz, hogy magasabb hőmérsékleten több a szabadon szálló ion, ami felelős az önmagában történő lemerülésért, ezért inkább ne tegyük ki magasabb hőhatásnak. Tároljuk hűvös, szobahőmérsékletű száraz helyen. A nedvesség és pára korróziót okoz, és ez jobban károsítja az elemeket. ( A hűtőben pedig van pára, így az elemnek nem hogy használ, inkább árt.)
 
Egy a lényeg, mostantól nyugodtan kiveheted az elemeket a hűtőből, mert semmi értelme, hogy elvegye a helyet a tényleg hűtőbe való dolgoktól, például a hétvégi sörödtől.
 
 
Üdv:
Trogmayer Olivér
LED világítás kivitelező
ledmaster.hu
ledcsillagoseg.hu
trogmayer-tapegyseg.hu
 
A cikk Trogmayer Olivér és a ledmaster.hu szellemi terméke. Kérlek, ha tetszik a cikk, akkor csak úgy másold, vagy továbbítsd, hogy megjelölöd a forrást és a cikk szerzőjeként.