Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Mindössze három atom vastag a világ legvékonyabb LED-je

2014-03-14

A Washingtoni Egyetem (University of Washington) kutatói meglehetősen komoly eredményt értek el LED miniatürizálás terén, ugyanis sikerült elkészíteniük a világ legvékonyabb LED-jét, amelynél a jelenlegi technológiai fejlettségi szinten lehetetlen vékonyabbat készíteni.

A legmodernebb LED-ek már manapság is kellően apróak, de a Washingtoni Egyetem kutatói még apróbb LED-et készítettek, amely sokkal vékonyabb hagyományos társainál, ugyanis vastagsága összesen három atom. Mivel az újdonság tízszer-húszszor vékonyabb, mint egy normál LED, így segítségével új távlatok nyílhatnak a különböző felhasználási területeken – például a viselhető eszközök szegmensében, ahol különösen fontos egy-egy kiegészítő vastagsága. Utóbbi területen már csak azért is jó eséllyel indulhat az újdonság, mert hajtogatható, így segítségével flexibilis viselhető eszközök készülhetnek.
 

A kutatók szerint az újítás nem csak viselhető eszközökben, hanem egyéb területeken is hasznos lehet: felhasználhatják egyrészt világítást biztosító eszközökben, mobileszközökben, de optikai kommunikáció alapjaként és nanolézerek alapjaként is bevethető lesz. A szupervékony LED a vezető alapú kommunikáció kiváltására is alkalmas lehet néhány apró chip esetében, ahol optikai alapon folyhat a kommunikáció az egyes részegységek között, ami hatékonyabb működést, és alacsonyabb üzemi hőmérsékletet eredményezhet.

A kutatók a világ legvékonyabb LED-jét wolfram diszelenid felhasználásával készítették, amelyet szupervékony rétegekre bontottak. Az eljárás során ugyanazt a gyakorlatot alkalmazták a szakemberek, amit az egyatomnyi vastagságú grafénlapok létrehozásakor szoktak.

A kutatók remélik, idővel sikerül kifejleszteni egy, a jelenleginél hatékonyabb módot is a szupervékony LED-ek gyártására. Egy biztos: az eredmény komoly előrelépésnek tekinthető a miniatürizálás terén. Mivel félvezetőről van szó, a jelenleg elérhető háromdimenziós gyártástechnológiák alkalmazása mellett szinte bármi megvalósítható az újítás segítségével.
 
 
Forrás:
http://ipon.hu/