Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Minél alacsonyabb annál jobb? A fehér szín árnyalatai és színhőmérsékletei

2019-03-05

 
Mi a színhőmérséklet (Kelvin)?
 
A LED fényforrásoknál a színhőmérsékletet Kelvinben (K) fejezzük ki, a meleg fehér vagy hideg fehér szín esetében. A színhőmérsékletnek semmi köze a hőmérsékletlethez, a fehér szín pontos árnyalatának meghatározásához azonban igen, minél magasabb a fény Kelvin értéke, annál „hidegebb” vagy a „hűvösebb” a fény, és minél kisebb a Kelvin száma annál „melegebb” és sárgább a fény.
 
 
 
A megvilágításnál a színhőmérséklet a világítás típusától függ. Meleg fehértől hideg fehérig:
 
Gyertyafény: 1500K
 
Izzólámpa: 2600K-2700K
 
Halogén izzó: 2700K-3000K
 
Fénycső: 4500K-6500K
 
Nappali fény: 5500K-7000K
 
 
LED fény és színhőmérséklet
 
A LED-es világításnak nincs egységesen meghatározott színhőmérséklete, mint akárcsak más izzóknak. A LED-es fényforrások sokféle színhőmérsékletben érhetők el, meleg fehértől a hideg fehérig. Ha a régi és a hagyományos izzólámpákat vagy halogén izzókat LED-re cseréled, de ugyanakkor szeretnéd megtartani az azonos színhőmérsékletet, válassz olyan LED-es fényt, amelynek színhőmérséklete 2700K-3200K. LED szalagos világítás is elérhető különböző színhőmérsékleteken, de általában a LED szalagok meleg vagy natúr fehérek, 4000K-4500K színhőmérséklettel.
Az ilyen LED szalagokat gyakran használhatod rejtett világításként az álmennyezetbe elhelyezve, vagy a konyhában, illetve fürdőszobában.  

 
 
Színhőmérséklet a lámpafénynél
 
 
Tarts egyféle színhőmérsékletet otthonodban és vidd le legalább 3300K-re a meleg fényt, mert e felett az érték felett hűvös fehérnek fogod érezni a fényt. A ledmaster.hu-nál számos különböző világítás közül választhatsz, amelyek különböző színhőmérsékleteken elérhetőek. A következő színhőmérsékletekből tudsz választani: 
 
Meleg fehér: 2700K-3200K
 
Natúr fehér: 4000-4500K
 
Hideg fehér: 5500-6500K, ha te mégis a hideget szereted :)
 
A ledmaster.hu-n könnyen kiválaszthatod az izzólámpa típusát és színét, ha a lámpafényre van szükséged, a színhőmérsékletre egyszerű kattintással szűrhetsz. A LED szalagok esetében több lehetőséged van a választásra, a három fehér színárnyalaton kívűl sárga, piros, kék, zöld, színváltós, lila vagy akár pink, de még UV színeket is választhatsz.