Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Mit jelentenek a jelölések?

2014-03-24

Te tudod, hogy mit jelentenek az izzók csomagolásán feltüntetett jelölések?!

Íme a lámpák csomagolásán feltüntetett termékinformációk értelmezése:

 

Fényerő (lumen)

A fényforrások teljesítményének lumenben való mérése lehetővé teszi a fénymennyiség (ami valójában az izzó által nyújtott szolgáltatás) közvetlen összehasonlítását. A teljesítményen (watt értéken) alapuló összehasonlítások értelmüket veszítették és félrevezetők lehetnek. A 100 wattos izzólámpa megfelelőjeként az 1300-1400 lumen erősségű izzót keresse, míg a 75 wattos megfelelője a 920-970 lumenes, a 60 wattosé a 700-750 lumenes, a 40 wattosé a 410-430 lumenes és a 25 wattosé a 220-230 lumenes lámpa.

Energiahatékonyság

A rendelet fokozatosan kivonja a forgalomból a legkevésbé energiatakarékos izzókat. Ugyanakkor érdemes megnézni az energiafogyasztási címkét a lámpa hatékonyságának ellenőrzésére, mert még mindig előfordulhatnak óriási különbségek. Ugyanakkora fényerő mellett a kompakt fénycső (A energiaosztály) harmadannyi elektromos áramot fogyaszt, mint egy tökéletesített izzólámpa (C energiaosztály). Sok pénzt megtakaríthat, ha a leghatékonyabb fényforrást választja.

Élettartam

A lámpa élettartamát a tönkremenetele előtti működési órák száma fejezi ki. Egy lámpa átlagosan 1000 órát ég évente, ami naponta átlagosan 3 óra használatot feltételez. Azok az égők, amelyek állandóan égnek, gyorsabban tönkremennek, míg amiket ritkábban használnak tovább tartanak. Néhány kompakt fénycső esetében a fel- és lekapcsolások száma szintén befolyásolja az élettartamot (lásd: „Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig”). A fényforrások élettartama a hagyományos izzólámpák 1000 órás időtartamától a legjobb kompakt fénycsövek és LED égők 15000 órás élettartamáig terjedhet. A hosszabb élettartam kevesebb lámpavásárlást és -cserét jelent. Ezt is figyelembe kell venni a különböző alternatív fényforrások árcéduláinak összehasonlításakor.

A fény színe (színhőmérséklet)

Míg a hagyományos izzólámpák mindig ugyanolyan fényszínt bocsátanak ki („meleg fehér”), addig a kompakt fénycsövek és a LED-ek a színhőmérsékletek széles skáláját nyújtják (kelvin fokban mérve). Ezek a különbségek bizonyos alkalmazások esetében hasznosak. Válasszon 2700 kelvines vagy „meleg fehér” színt pihenéshez és 4000 kelvin fölöttit vagy „hideg fehéret” munkához.

Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsöveket (amelyek 3000-6000 fel-/lekapcsolást bírnak ki) nem szabad olyan helyeken alkalmazni, ahol valószínű a gyakori kapcsolgatás (átlagosan naponta több mint három alkalommal történő kapcsolás), például a mellékhelyiségekben vagy mozgásérzékelővel felszerelt folyosókon. Ilyen körülmények között lehet, hogy ezek a fényforrások nem érik el a csomagoláson feltüntetett élettartamot. Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy akár 1 millió kapcsolást is kibírjanak, és ezáltal alkalmasak az ilyen helyiségekben történő használatra. Az egyéb fényforrások (mint például a tökéletesített izzólámpák) nem érzékenyek a kapcsolgatásra.

Bemelegedési idők

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsövek kicsivel hosszabb idő alatt kapcsolnak be és érik el a teljes fényerejüket, mint az egyéb izzótechnológiák (a bekapcsolási idő akár 2 másodperc is lehet, illetve a teljes fényerő 60 %-nak eléréséig akár 60 másodperc is eltelhet). Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyek felfutási ideje majdnem ugyanolyan gyors, mint más izzótípusoké (például a tökéletesített izzólámpáké).

Fényszabályozás

Mindig ellenőrizze ezt a jelet a kompakt fénycsövek és a LED-ek esetében, mivel több közülük nem működik hagyományos fényszabályozókkal ellátott lámpákban. Vannak azonban szabályozható kompakt fénycsövek és LED-ek is, és a tökéletesített izzólámpák mind szabályozhatók.

Környezeti hőmérséklet

A kompakt fénycsövek és a LED-ek érzékenyebbek a hőmérsékleti viszonyokra, mint a tökéletesített izzólámpák. Fontos, hogy olyan fényforrást válasszon, amelyik megfelelően fog működni a használati helyének hőmérsékleti viszonyai között. Például, a hideg telű éghajlati övezetekben elhelyezett kültéri világítótestekhez tanácsos olyan égőt választani, amelyik akkor is megfelelően működik, ha odakint fagy, különben a téli éjszakákon csökkenhet a fényhatásfok.

A lámpa méretei

Amikor egy világítótesten belül egyik lámpatechnológiáról másikra vált, vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az új égő beleilleszthető legyen a világítótestbe.

Hová dobjuk ki a kompakt fénycsöveket és a fénykibocsátó diódákkal működő lámpákat?

Ezek a lámpák komplex elektronikát tartalmaznak és nem szabad őket a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Ezt az áthúzott „kerekes kuka” logó jelzi. Az elhasznált égőket (országtól függően) vissza kell vinni az üzletekbe vagy el kell helyezni az elektronikus berendezések hulladékai számára kijelölt bármely gyűjtőrendszerben.

 

Forrás:

http://energiaoldal.hu/