Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nagyon menő metrókkal újít London

2014-10-13

Míg nálunk egy darabig még elvitatkoznak majd az életveszélyesen régi metró felújításán, Londonban már a következő 40 évre szánt, jövőbe illő szerelvényeket készítik elő. Mutatjuk, mit tudnak majd a 2022-ben üzembe álló londoni metrókocsik.
 
Hogy a kevésbé érdekes dolgokkal kezdjük, Londonban is ráébredtek, hogy ha egyterű a szerelvény, az rengeteg helyet szabadít fel az utasoknak. Emellett azt is kitalálták, hogy az új metrókocsik ajtajait az eddigi duplájára szélesítik, így növelve a szűk keresztmetszetet, gyorsítva az utasok fel- és leszállását. Szintén a fizikai átalakításhoz tartozik – és a jövőbe illő kinézetre komoly hatással van – az ajtók szélére helyezett, viszonylag széles LED-sáv. Ez zölden világít majd, amikor még szabad beszállni, és pirosan villog, amikor az ajtók záródnak. Ettől egyébként szintén a gyorsabb fel- és leszállást remélik, a villogó piros lámpa láttán kevesebb utasra csukódik majd rá (és nyílik vissza) az ajtó, és ezzel sem megy majd az idő.
 
Darth Vader metrója
Kattints a képre a videóért!
 
Az új londoni metrókocsikon a papír felragasztásokat kijelzők váltják: minden jelzés, a metrózókat és az átszállókat érintő valós idejű közlekedési információ az ilyen képernyőkön lesz majd látható, ahogy a hirdetések is. A kényelmes utazásról két dolog gondoskodik majd: klíma és wifi.
 
Talán az egyik legfontosabb újítás az önjáró képesség: a metró teljesen magától közlekedik majd, habár a biztonságérzet megtartása miatt még pár évig ül majd vezető a szerelvényeken.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/