Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nagyot csökkent a háztartási energiafogyasztás

2014-01-22

Az Egyesült Államok háztartásaiban már harmadik éve csökken a felhasznált elektromos energia mennyisége, ami többek közt a jobb otthonoknak köszönhető. Amikor a 2000-es évek elején nőttek az energiaárak, egyre több szövetségi állam szigorította építőipari szabályait, hogy ezáltal jobban szigetelt ingatlanok építésére kényszerítse a vállalkozókat.

A jobb szigetelésnek köszönhetően a hűtött vagy a fűtött levegő nem szökik ki olyan gyorsan, vagyis az új építésű otthonok kevesebb energiát fogyasztanak. Emellett csökkent a szigetelt ablakok és más technológiák ára, így a használt ingatlanok felújítása is könnyebben megfizethetővé vált.

A szövetségi sztenderdek szigorításával energiahatékonyabbá váltak az olyan eszközök, mint a hűtők és a légkondicionálók. Utóbbiak például  óránként 20 százalékkal kevesebb áramot használnak el csúcsra járatva, mint 2001-ben – derült ki a háztartási berendezéseket gyártók szervezetének (Association of Home Appliance Manufacturers, AHAM) tájékoztatásából. A központi légkondicionálók, a fagyasztók, a mosogatógépek, a bojlerek, a mosó- és a szárítógépek szintén energiatakarékosabbá váltak.

Kevesebb áramot fogyasztanak más eszközök is. Manapság egy 100 centiméter képátlójú LED tévé például 80 százalékkal használ kevesebb elektromos energiát, mint a múltban egy katódsugárcsöves (CRT) készülék. Néhány modern televízió energiaköltsége évi mindössze 8 dollár (1719 forint) napi öt óra használat mellett. Ezt még egy 60 wattos hagyományos villanykörte is túllépi.

Érdemes LED-re cserélni

Az izzókkal kapcsolatban az energetikai minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a hagyományos égők LED-izzókra cserélésével 44 nagy erőmű által termelt energia mennyiségét lehetne megspórolni 2027-ig, ezek az égők ugyanis 70-80 százalékkal kevesebb áramot használnak elődeiknél.

Energiát spórolnak a mobileszközök is. Az asztali számítógépeket és a nagy CRT-monitorokat sorra váltják le a laptopok, a táblagépek és az okostelefonok, amelyeket energiatakarékosra terveztek a hosszabb működés érdekében. Egy iPad árammal való ellátása évente 1,36 dollárba (292 forintba) kerül, egy asztali komputeré azonban 28,21 dollárt (6062 forintot) kóstál az Electric Power Research Institute nevű intézmény szerint.

Energiafaló légkondi, beltéri egység, okostelefon

Tény azonban, hogy az amerikaiak egyre több mobilkészüléket használnak, ami némileg lassítja az energiafogyasztás csökkenését. Emellett egész nap be vannak kapcsolva például a beltéri egységek, egy-egy ingatlanban akár több is, attól függően, hány tévékészülék van. A játékkonzolok grafikája egyre kifinomultabbá válik, ami nagyobb energiafelhasználással jár. Sok háztartásban központi légkondi működik, ahelyett, hogy ablakokra szerelt készülékeket használnának. A központi légkondicionálók ugyan hatékonyabbak, de többet is használják őket.

Szakemberek ugyanakkor még így is elégedettek a végbemenő folyamatokkal, de hangsúlyozzák, hogy még rengeteg mindent lehetne tenni az energiatakarékosság érdekében.

 

Forrás:

http://mno.hu/