Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Napelemeket szerelne az eszközeire az Apple

2014-02-03

Régóta találgatják, melyik Apple-termékbe kerül először szolárpanel, és hogy van-e értelme egyáltalán az ilyesminek, írja az appleblog. A blog szerint mindenki tudja, hogy még nem tart ott a technológia, hogy egy hordozható kütyüre ráaggatva, kis felületről képes legyen elegendő áramot termelni az eszközök mindennapi működéséhez, ennek ellenére végig szemlézett néhány, a jövőben lehetséges alternatívát.

iWatch

lehetséges panelméret: 10 négyzetcentiméter

Az Apple 2014-re várható hordható kütyüje mindenki fantáziáját beindítja. Egy pillanatra a napenergia-kihasználás is felbukkant az eszközzel kapcsolatban, de aztán rögtön jött a kijózanító valóság: noha az óra viszonylag sokat érintkezik a napsugarakkal (főleg a melegebb hónapokban vagy az Egyenlítőhöz közeli csuklókon), a kis mérete és szándék szerint alacsony tömege miatt kevésbé alkalmas a napenergia összegyűjtésére. Akkor már inkább a kinetikus töltés jöhetne szóba, hiszen egy óra leginkább mozog.

iPhone 6

lehetséges panelméret: 72 négyzetcentiméter

A Seeking Alpha oldalon egész hosszú írás jelent meg arról, hogy az iPhone 6-ban majd napcellák lehetnek. Még csak bizonyítékhoz közelítő állításokat sem olvashattunk itt, csupán egy német cég "vezető okostelefon-gyártóval" való kooperációját és hasonló azt-látom-bele-amit-akarok szösszeneteket. Egy iPhone-hátlap méretű panel egyébként nem lenne képes feltölteni a telefont, még csak a normál működéséhez szükséges energiát sem lenne képes előállítani a rendszer. Ráadásul egy mobil sokszor van a zsebünkben, és általában akkor van kitéve a Napnak, amikor mi is épp töltőközeli helyzetbe kerülünk (autó, iroda, otthon). Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy megérné-e egy panel egy órányi plusz akkuidőért, vagy örülünk-e annak, hogy stand-by üzemmódban nem merül a telefon egyáltalán zsebből kivéve, jó időben. De még ennek eléréséhez is olyan technológiai bravúrok kellenének, amik valószínűtlenné teszik a dolgot.

MacBook

lehetséges panelméret: 900 négyzetcentiméter

A blog szerint az Apple most védetett le egy szabadalmat erről. Mármint hogy a MacBookokba napcellákat helyeznének, meg a fedlapra egy külső touchscreent. Ez utóbbi passzívan várakozna az érintésig, innen lehetne felébreszteni a gépet, vagy kinyitni a fedlapját lezáró mágnest, meg hasonlók. Totál nem az az irány, amerre tart az Apple, de azért egy percet rá lehet szánni. Viszont további probléma, hogy a megnövekedett panelméret mellé egy (az iOS-kütyükhöz képest) energiazabáló állatot kell etetni, ami ugyanolyan halott ötlet, mint az iPhone esetében.

Campus 2

lehetséges panelméret: 46.500 négyzetméterNa, ekkora területen már érdemes próbálkozni. Az Apple új főhadiszállása tényleg kihasználja a Naptól kapott lehetőségeket, és az épület tetején végig szívja majd magába az energiát. 5 Megawattot termel, egészen pontosan, az meg azért elég vagány. Ebből is látszik, hogy a vállalat mennyire hisz a napenergia hasznosításában, és mennyire szeretné a technológiát belepréselni az eszközeibe. És ha emiatt pénzt fektet a fejlesztésekbe is, az mindenkinek jó, nemcsak annak, aki végül megveszi a hosszabb üzemidejű cuccokat.

 

Forrás:

http://villanyszaklap.hu/