Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-es világítással és napelemekkel spórolnának a társasházak

2014-08-28

A napelemes áramtermelés és a LED-es világítástechnológia volt a slágertéma az OTP Bank 2014-es társasházi pályázatán. Az OTP Bank június 30-án zárult kiírására összesen 1100 társasház jelentkezett, s a pénzintézet három kategóriában összesen 8,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatással segíti az öngondoskodást választó lakóközösségeket fejlesztési elképzeléseik megvalósításában. A fokozódó érdeklődés azt jelzi, hogy a lakóközösségek egyre tudatosabban keresik a külső forrásokat beruházási terveik megvalósításához – hangsúlyozzák az OTP Business szakértői.
 
Rekordérdeklődés mellett zárult az OTP Bank, immár hatodik alkalommal meghirdetett társasházi pályázata. Míg például 2012-ben 972, 2013-ban 1025 pályázat érkezett be a kiírásra, addig idén ez a szám 1100 volt, 7 százalékkal haladva meg az előző év eredményét. A kategóriák idén sem változtak. A környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás témában meghirdetett pályázatokra az OTP Bank szakmai zsűrije idén már összesen 8,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítélt oda.  A kategóriánként három győztes pályázónak az OTP Business ügyvezető igazgatója augusztus végén adta át  a nyereményükről szóló igazolást és oklevelet.

Az ünnepélyes díjátadón Csonka Tibor elmondta, a minden eddiginél szélesebb körű részvétel a pályázaton azt mutatja, hogy a társasházak érdeklődése folyamatosan nő a felújítási-korszerűsítési célú támogatási lehetőségek iránt. Emellett fontos tapasztalat, hogy a lakóközösségek egyre tudatosabban keresik a külső forrásokat beruházási terveik finanszírozási hátterének megteremtéséhez. 

Egyébként a legnépszerűbbnek idén is a környezetvédelmi témakör bizonyult, a társasházak 40 százaléka ebben a kategóriában kérte az OTP Bank támogatását. Ettől alig lemaradva, a társasházak 39 százaléka pályázott az életminőség-javítás kategóriában, míg a pályaművek 21 százalékát a közösségépítési témakörben nyújtották be. 

Idén a tavalyinál is többen pályáztak napelemes rendszerek beszerzésének finanszírozására. Emellett ugrásszerűen nőtt a LED technológiára alapozó világításkorszerűsítési pályaművek száma is, sok társasház pedig az energiafaló ventillátoros szellőztető rendszerét szeretné energiatakarékos „huzatfokozó” berendezésekkel kiváltani pályázati források felhasználásával. Sokan kértek támogatást baleset-megelőzési célú fejlesztésekre, illetve közösségi játszóterek és pihenőhelyek kialakítására. Emellett volt olyan társasház, amely madárbarát kert kialakítására, esővíz-visszaforgató rendszer kiépítésére, vagy éppen – esztétikai és energiahatékonysági célokat egyszerre szolgáló – ún. extenzív zöld tető megvalósítására igényelt pénzügyi segítséget. 
 
Az előző évekhez képest az is változás, hogy az érdeklődők között a társasházi közös képviselők mellett megnőtt azoknak a magánszemélyeknek az aránya, akik lakóközösségük megbízásából igyekeztek informálódni a kiírásról. „Mindez arra utal, hogy a közös képviselők mellett a lakók közül is egyre többen járnak „nyitott szemmel”, s igyekeznek minden forrásszerzési lehetőségnek utánajárni” - mondta Szurop István, a pályázat lebonyolításában közreműködő Házfórum.hu oldal vezető szerkesztője.  
 
Az OTP Bank az évente meghirdetett pályázattal öngondoskodásra, valamint saját kezdeményezésekre kívánja ösztönözni a lakóközösségeket. Csonka Tibor a díjátadón felhívta a figyelmet, hogy a díjazásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondaniuk terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. A társasházi korszerűsítések, külső-belső felújítási munkák finanszírozása kapcsán elsősorban az állami kamattámogatott hitelek, illetve kedvező feltételű lakástakarék szolgáltatások jöhetnek számításba.  

 
A TÁRSASHÁZI PÁLYÁZAT NYERTESEI (2014) 
 
Környezetvédelem kategória 
1. helyezett: Pintér Károly Lakásfenntartó Szövetkezet, Székesfehérvár (1,4 millió Ft) 
2. helyezett: A kiválasztott nyertes technikai okok miatt visszalépett. A bizottság később dönt a díj másik pályázónak való odaítéléséről 
3. helyezett: Csokonai u. 7-9. Társasház, Szekszárd (400 ezer Ft) 
 
Közösségépítés kategória 
1. helyezett: Üllői út 101. Társasház, Budapest (1,4 millió Ft) 
2. helyezett: Rottenbiller utca 35. Társasház, Budapest (800 ezer Ft) 
3. helyezett: Vasvári Pál u. 68. Társasház, Nyíregyháza (400 ezer Ft) 
 
Életminőség-javítás kategória 
1. helyezett: Márton utca 28. Társasház, Budapest (1,4 millió Ft) 
2. helyezett: Rákos út 100. Társasház, Budapest (800 ezer Ft)  
3. helyezett: Szabadság tér 29. Társasház, Mezőtúr (400 ezer Ft) 
 
A zsűri különdíjasa 
Galántai utca 17. Társasház, Budapest (1 millió Ft)
 
 
 
Forrás:
http://profitline.hu/