Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Neked mi világít? El se hinnéd, mennyit lehet a lámpával spórolni!

2015-06-23

Az NFH LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít.
 
A szakemberek összesen 30 féle terméket vizsgáltak meg speciális műszerekkel, a teszt eredményei szerint pedig egyértelműen a LED fényforrások energiafelhasználása a hatékonyabb. Az ilyen izzókkal a környezetünket is védjük, és a pénztárcánkban is több marad.
 
A háztartásokban alkalmazott fényforrások részei a mindennapjainknak, ott vannak a nappaliban, a hálószobákban, de még a fürdőszobákban is. Az, hogy milyen izzó ad nekünk fényt, nem csak a jó megvilágítás, és a szemünk egészsége miatt fontos, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mit használunk. Az áramfogyasztásunkat ugyanis nagyban meghatározza, hogy a lámpáink mennyit fogyasztanak.
 
A vásárlók általában három fontos szempont szerint próbálnak választani: ·a megvásárolt termék jó legyen a régi izzó helyére, ·hasonlóan vagy némileg erősebben világítson, ·keveset vagy kevesebbet fogyasszon az előzőnél.
 
Kattints a képre a videóért!
 

Sok mindent néznek

A Mechanikai és Villamos Laboratórium több szempont alapján vizsgálta a fényforrásokat.  A vizsgálatok egyebek mellett a teljesítményfelvételre, a fényáram mérésére és az ez alapján számolható fényhasznosításra terjedt ki.
 
A teljesítményfelvételből a fogyasztásra, a fényáramból a kibocsájtott fény erősségére, a fényhasznosításból pedig arra következtethetünk, hogy egy watt villamos energia felhasználásával mennyi fényt lehet előállítani.
 
 
De megéri-e a drágább, ám korszerűbb LED fényforrást vásárolni a kompakt fénycső helyére?
 
Egy 11 W-os kompakt fénycsövet (~1000Ft) egy 6 W-os LED fényforrással (~3000Ft) válthatunk ki, amely költsége körülbelül 450 napos folyamatos üzem után térül meg. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártók által megadott névleges élettartamot, amely a LED-es fényforrások esetében átlagosan háromszor nagyobb.
 
Ezek alapján tehát egy darab LED-es fényforrás élettartama alatt három darab kompakt fénycsövet kellene megvenni, mindemellett 45 %-os energia megtakarítást érhetünk el a LED-es fényforrásra való váltással.
 
 
Forrás:
http://privatbankar.hu/