Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nem mindenki mehet majd be a Sixtus-kápolnába

2014-10-19

A Sixtus-kápolnában október 30-án működésbe lépő új világítási és szellőzőrendszert mutatta be csütörtökön a sajtónak Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, aki a látogatók létszámának tervezett csökkentéséről is beszélt.
 
A legújabb technológia segítségével világítják meg a világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb kápolnáját. Hétezer LED-világítótestet helyeztek el, amelyek mostantól nem kizárólag a Michelangelo festette főoltár freskóját, hanem a mennyezeten és a többi falon levő festményeket is megfelelően fogják megvilágítani. Ez a fény elég erős lesz, de nem bántja majd a szemet - hangoztatta Paolucci. 
 
A kápolna világítási rendszerének felújításában a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szakemberei is részt vettek. 
 
  
 
A Sixtus-kápolna új szellőzőberendezést is kap, amely zaj nélkül és maximális teljesítménnyel képes folyamatosan cserélni a zárt kápolnatér levegőjét a legapróbb porszemcsék és más szennyeződések kiszűrésével. A rendszer ezen kívül szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat és a kápolna látogatói által kibocsátott szén-dioxid szintjét is. Az új világítási és szellőzőrendszerrel a felére csökken a Sixtus-kápolna energiafogyasztása. 
 
A Sixtus-kápolna idén emlékezik meg mennyezete korábbi restaurálásának huszadik évfordulójáról, valamint Michelangelo halálának 450. évfordulójáról is. További egybeesésnek számít, hogy 1512. október 12-én avatták fel a kápolna mennyezetét és 1541. október 31-én avatták fel a Michelangelo festette Az utolsó ítéletet. 
 
Az évfordulók alkalmából a Vatikáni Múzeum október 30-án és 31-én nemzetközi konferenciát rendez. Hamarosan új háromdimenziós virtuális látogatásra is lehetőség nyílik, ezzel a látogatók felkészülhetnek arra, hogy amikor az igazi kápolnába belépnek, már tudják, mire hol figyeljenek - mondta Antonio Paolucci. 
 
A Vatikáni Múzeum igazgatója bejelentette, hogy a kápolna freskói állágának megőrzéséhez a látogatók egyre nagyobb számának korlátozása is szükséges. A Sixtus-kápolnának évente hatmillió látogatója van: a nyári turistaszezonban a létszám eléri a napi húszezret, ami azt jelenti, hogy a kápolnában egyszerre akár kétezer ember is tartózkodik. 1994-ben a látogatók száma még hárommillió volt.
Az igazgató szerint a cél az, hogy ne emelkedjen tovább a látogatók száma.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/