Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nem varázslat: elektromosság, napenergia, elem nélkül világít ez a lámpa

2015-05-31

Egy Indiegogo-kampány keretében bemutatott lámpa megoldást jelenthet olyan helyek világítására, ahol nincsen elektromosság.
 
Számunkra talán hihetetlen, de több mint egymilliárd ember él elektromosság nélkül a világon. Számukra sok esetben a veszélyes és egészségtelen petróleumlámpa jelenti a fényforrást. Egy Indiegogo-projektben ezért egy olyan eszközt visznek a netes közösség elé, amelyik úgy ad fényt, hogy biztonságos, nem kell hozzá elektromosság (de még napenergia vagy elem sem), ráadásul maximálisan környezetbarát.
 
A GravityLight, ahogyan arra a neve is utal, a gravitációt használja fel fénykeltésre. A szerkezet a mennyezetre erősített csigára emlékeztet, amellyel egy 12 kilós súlyt (ez lehet kő, homokzsák vagy bármi) lehet felemelni, majd ha elérte a legmagasabb pontját, hagyni lassan visszaereszkedni. Ezt a műveletet kell párszor megismételni ahhoz, hogy 20-30 percig világítson a rendszerhez tartozó LED lámpa.
 
 
A visszaengedés során a súly egy fogaskerék-áttéten keresztül egy DC (egyenáramú) generátort táplál, amely mindössze egytized wattnyi energiát fejleszt, azonban ez már elegendő ahhoz, hogy a LED világítson.
 
A GravityLight mindössze 10 dollárba fog kerülni, és kifejezetten a fejlődő országokba szánják, ahol a korábbi változatát már sikerrel tesztelték. A pénzügyi cél 199 ezer dollár, amelynek az 55 százaléka már össze is jött, és még egy hónap hátravan a kampányból.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/