Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nem várt ütemben növekszik az e-mobilitás

2016-03-10

Az elektromos autók építéséhez használt akkumulátorok árcsökkenésének köszönhetően, az e-mobilitás rövidesen jelentős mértékben csökkentheti a globális olajkeresletet, legalábbis a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) legfrissebb elemzése szerint. Arra számítanak, hogy 2020-ra az elektromos járművek árban beérik a hagyományos meghajtásúakat.
 
Az akkumulátorok ára 2015-ben 35 százalékkal esett, ezzel további jelentős lökést adva az e-mobilitás terjedésének – áll a jelentésben. A BNEF készítői szerint az elektromos járművek hat éven belül ugyanolyan megfizethetővé válnak, mint a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autók.
 
 
Az előrejelzésben azzal számolnak, hogy 2040-re a globális járműpark 35 százalékát az elektromos meghajtásúak teszik majd ki, ami már meglehetősen érzékeny csökkenést jelenthet a globális olajpiacon. A növekedést egyértelműen az akkumulátor árának zuhanása okozza, hat év alatt csaknem 65 százalékos az áresés.
 
A Bloomberg elemzésében emlékeztet, hogy az olajipar nem számít, nem is készült drámai fordulatra az elektromos közlekedésben. A Conoco Phillips egyik vezetőjét idézik, aki tavaly is még arról beszélt, hogy az e-mobilitás belátható időn belül, vagy akár ötven éven belül sem jelent majd komoly kihívást az olajipar és a hagyományos közlekedés számára.
 
Ehhez képest most minden jel arra utal, hogy a vártnál sokkal nagyobb fordulaton pörög az elektromobilitás, és a BNEF szerint 2023-ban már napi 2 millió barrelnyi olajjal igényel majd kevesebbet a közlekedés az elektromos járműveknek köszönhetően, a mainál.
 
 
 
 
Forrás: 
energiainfo.hu