Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Nincs elég áram nézni a vébét

2014-06-18

Ghánában nem az a probléma, hogy a foci-vb drukkerei hol tudják megnézni nemzeti csapatuk meccsét hétfő este az Egyesült Államok ellen, hanem az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán áram arra az ország bizonyos részein, hogy be tudják kapcsolni a tévéket.
 
Az ország plusz áramot vásárol a szomszédos Elefántcsontparttól, az állam legnagyobb kohója pedig lecsökkenti termelését a meccs idejére.
 
Habár az Egyesült Államok és Ghána focicsapata nagyjából hasonló erőt képviselnek, gazdaságilag a két ország már nem említhető egy lapon – írja a Quartz. Míg az Egyesült Államokban a drukkereknek az okozza a legnagyobb fejfájást, hogy nézhetik online a mérkőzést, addig Ghánában egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol lesz áram bekapcsolni a tévékészülékeket.
 
Az ország idén ugyanis kénytelen volt áramkimaradásokkal szembenézni, mivel a Volta folyó alacsony vízszintje miatt kevesebb áramot tudtak termelni az ottani vízerőművek. Így az ország különböző részein részleges korlátozásokkal kell szembenézniük a fogyasztóknak. Az energiarendszerek nem tartottak lépést a fejlődő gazdasággal, az alternatív források (szél, nap, földgáz) területén történő fejlesztések pedig egyelőre még nem tudtak megfelelően hozzájárulni az emelkedő fogyasztáshoz.
 
    
 
A foci ugyanakkor szent: Ghána 50 megawattnyi elektromos áramot vásárol szomszédjától, Elefántcsontpartról a vb idejére, a helyi erőművek pedig maximális kapacitáson pörögnek majd, a meccsek idejére az állam legnagyobb kohója pedig csökkenti termelését, így áramfelhasználását is.
 
A lap szerint mindez egy rendkívül populista intézkedés a kormánytól, mely eddig a nagy ipari fogyasztóknak kedvezett az energiaellátás területén a lakosság kárára.
 
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/