Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Okos város: így spórolnak sokat az árammal

2014-01-30

Intelligens világítási rendszerrel újítják fel San Diego belvárosának közvilágítását, amely az első város lesz az Egyesült Államokban, ahol a GE LightGrid technológiát alkalmazzák. A tavasszal működésbe lépő, LED-es utcai világítást is magába foglaló rendszer évente több mint negyedmillió dollár takarít meg a városnak az energiatakarékos megoldásai révén.

A San Diego-i felújítási projekt keretében összesen 3 ezer utcai lámpát cserélnek le. A modern rendszer nemcsak javítja a közvilágítást, hanem a LightGrid technológiájának köszönhetően a városi világításrendszereket is átalakíthatja. Az innovatív technológia a lehetővé teszi az energiafelhasználás pontos mérését, így az önkormányzatok a tényleges fogyasztásnak megfelelően fizetnek. Az új dekoratív utcai lámpák ugyanakkor megőrzik a történelmi formavilágot. A fejlesztéssel a város 254 ezer dollár éves megtakarítást érhet el.

A rendszerbe tartozó lámpák vezeték nélkül irányíthatók, valamint mobilnetes kapcsolaton küldik be a központba fogyasztási adataikat. GPS képesség is van bennük, így egy-egy terület teljesítményt is nyomon lehet követni a rendszer webes felületén.

Magyarországon mindeközben egy világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary. A fejlesztés alatt álló közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges.

 

Forrás:

http://hvg.hu/