Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Okos villanyóra is segítheti a jövő háztartásait

2014-05-11

Az Európai Unió okos méréssel kapcsolatos pilotprogramja jelenleg még fut Magyarországon. Az úgynevezett multi utility (azaz több közműves) modell keretében mintegy 8000 okos mérőt szereltek fel tavaly. Ezek egy része a víz-, a gáz-, a távhő, illetve az áramfogyasztást méri.

Az okos mérés (smart metering) előnye, hogy a mérőberendezés a szolgáltató rendszerébe automatikusan beküldi az adatokat, amelyeket a felhasználók is folyamatosan nyomon követhetnek. Az okos mérővel a Construma látogatói az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ standján is találkozhattak, ahol a társaságcsoport szakértői válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

„A pilotprojektben részt vevő háztartások a saját adataikat az ELMŰ online ügyfélszolgálatán keresztül követhetik. Itt a regisztráció és a szükséges azonosítók megadása után megnézhetők a napokra, hónapokra lebontott mérési adatok, ezekről terhelési görbék és összesítő táblázatok is lehívhatók. De lehetőség van a saját és az átlagos fogyasztási adatok összehasonlítására is" – mondta az Energia24-nek a nemrég tartott szakkiállításon Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője.

Az okos mérés természetesen az interneten is követhető fogyasztási adatokon túl számos más lehetőséget is rejt. A mérési adatok alapján ugyanis a szolgáltatók a jövőben olyan tarifákat dolgozhatnak ki, amelyekkel az energiatudatos, a fogyasztói szokásain változtató ügyfelek csökkenhetik a kiadásaikat. „A költségcsökkentés alapja lehet, hogy ha a háztartások a nagyobb áramfogyasztásaikat – amennyiben ez megoldható – a csúcsidőn kívüli úgynevezett völgyidőszakokba helyezik át. Ez munkanapokon este 10-től reggel 6 óráig tart, de fontos hozzátenni, hogy nemcsak az éjjeli fogyasztás tartozik a völgyidőszakba, hanem a hétvégék és az ünnepnapok is" – magyarázta a szakértő.

A smart metering természetesen nemcsak a háztartások szintjén optimalizálhatná az áramfogyasztást, javítaná az energiahatékonyságot, hanem jelentős változást hozhatna a hazai villamosenergia-termelésben is. Például hozzájárulhatna az erőmű-beruházások elhalasztásához, vagy szükségtelenné tenné azokat.

Energiatudatos tarifák

Bár az okos mérés még csak az uniós pilotprojektnél tart, de már ma is vannak olyan tarifák, amelyek az energiatudatos áramfogyasztást ösztönzik. A Zöld Tarifa használatával például a fogyasztó csökkenti az ökológiai lábnyomát, és ösztönzi a további megújuló energiaforrások (így például a nap- és szélerőművek) bekapcsolását a hazai villamosenergia-rendszerbe.

A hőszivattyúk működtetéséhez kidolgozott Geo Tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport az ágazatban elsőként vezetett be. A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát fűtési megoldás. A berendezés a környezetből kinyert hőmennyiséget alakítja át fűtési célú meleg vízzé, de a rendszer hűtésre és melegvíz-előállításra is használható. Sőt, az épületek optimális levegőztetését is biztosíthatja: 75 százalék környezeti és csupán 25 százalék elektromos energia felhasználásával.

 

Forrás:

http://fn.hir24.hu/