Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Olcsóbban vennéd az áramot? Ezekre figyelj az átszerződésnél!

2014-09-21

 
Szerződéskötési kisokos az áramszolgáltató-váltáshoz.
 
A vállalati fogyasztók egyre tudatosabban élnek a versenypiac és a szabad kereskedőválasztás lehetőségével. Az év végi szerződéskötési hajrá közeledtével ismét számos cég böngészi az ajánlatokat. Az Energia Trend Magazin hamarosan megjelenő számában összegyűjtött néhány tudnivalót, amelyekre érdemes tekintettel lenni a döntésnél.
 
 
Melyek a legfontosabb mozzanatok, amelyekre figyelmet kell fordítani szerződéskötés, kereskedőváltás esetén?
 
A szokásos szerződéses kondíciókon (ár, fizetési határidő, mennyiségi tolerancia) túl érdemes alaposan utánajárni, hogy kitől is vásároljuk az áramot: mióta van jelen a piacon, mennyire tőkeerős és professzionális. A villamosenergia-kereskedelem ugyanis rendkívül tőkeigényes tevékenység, komoly pénzügyi kockázatokkal. Egy kisebb kereskedőt hamar nehéz helyzetbe sodorhat egy nem fizető nagy ügyfél.
 
 
Hogyan fordulhat elő több forintos különbség az egyes kereskedők ajánlatai között?
 
A különbségek alapvetően az eltérő árazási és kockázatkezelési metódusok alkalmazásából eredhetnek. Fontos befolyásoló tényező például az árfolyam. Az energiabeszerzés elszámolása euróalapon történik, az ügyfelek 80 százaléka azonban forintban fizet – ez máris jelentős kockázatot okoz a kereskedő oldalán. Egy kisebb, feltörekvő kereskedő gyakran nyomottabb árakkal dolgozik és nagyobb kockázatokat is hajlandó vállalni a piacszerzés érdekében. Ilyen esetben sokszor a fogyasztó nincs is tisztában azzal, hogy a kereskedő esetleg „túlvállalja" magát.
 
 
Mennyibe kerül a kereskedőváltás?
 
A kereskedőváltás nem jár költséggel.
 
 
Mikor és milyen gyakran kerülhet sor kereskedőváltásra?
 
A kereskedőváltásra a szerződés lejártakor kerülhet sor. Minden más eset rendkívüli felmondásnak minősül, és többnyire anyagi következményekkel jár. A kereskedők ugyanis a teljes szerződéses időszakra vásárolják meg, illetve kötik le a szükséges árammennyiséget, így a lejárat előtti szerződésbontás esetén káruk keletkezik.
 
 
Mi a teendő kereskedőváltás alkalmával?
 
Határozott idejű szerződések lejáratát követő kereskedőváltáskor az ügyfélnek gyakorlatilag nincsen feladata. A váltással kapcsolatos valamennyi adminisztratív teendőt a régi és az új kereskedő intézi, a területileg illetékes elosztó hálózati engedélyessel szoros együttműködésben.
 
 
                          
 
 
Mire van szükség az átszerződéshez?
 
Elsősorban egy, a kiválasztott új kereskedővel kötött érvényes villamosenergia-kereskedelmi szerződésre. Biztosítani kell továbbá a hálózatra történő csatlakozás feltételeit is. Ha ugyanis egy ügyfél nem fizet a hálózati szolgáltatójának, és emiatt lekapcsolják a hálózatról, akkor a kereskedő sem fog tudni szállítani.
 
 
Milyen határidőkre kell figyelni?
 
A legfontosabb határidő az új szerződés hatályba lépését megelőző hónap 10-e. Ez a legkésőbbi dátum, ameddig a kereskedők jelezhetik az elosztók felé, hogy az ügyfél kereskedőt váltott. Eddig az időpontig az ügyfélnek legalább egy elfogadott szerződéssel kell rendelkeznie. Előfordul, hogy a szerződések tényleges aláírása a határnapon túlra esik, ez azonban a legtöbbször nem gátolja a folyamatot.
 
 
Mennyi a szerződéskötés, illetve -módosítás átfutási ideje?
 
A kereskedő kiválasztásától a szerződésig néhány nap is elegendő lehet. Ha a kereskedő vagy az ügyfél részéről a sztenderd szerződéses feltételektől eltérő igények merülnek fel, a megállapodás több időt is igénybe vehet.
 
 
Milyen időszakra szólhat a szerződés?
 
A nagyfogyasztói körben az egyéves időtartamú, határozott idejű szerződések jellemzőek, ám a határidős piac fejlődésével ma már 2-3 évre előre is lehet szerződni. Ilyen esetekben azonban leginkább a tőzsdei árakhoz indexált szerződéseket választják az ügyfelek az úgynevezett fixáras konstrukció helyett. A határozatlan idejű szerződések leginkább a kis- és középvállalatok körében terjedtek el.
 
 
Szükséges-e bármilyen műszaki beavatkozás a szerződéskötés, kereskedőváltás kapcsán?
 
A kereskedőváltás semmilyen műszaki beavatkozást nem igényel. A szolgáltatás nyújtásához és az elszámoláshoz szükséges berendezések – például a fogyasztásmérő – nincsenek összefüggésben az áramkereskedő kilétével.
 
 
Mitől függ a megtakarítás mértéke?
 
Elsősorban attól, hogy az új kereskedő kiválasztásának időpontjában hogyan alakulnak a tőzsdei árak az előző szerződéses időszakhoz képest. A villamos energia ugyanis tőzsdei termék, amelynek árára kisebb-nagyobb változékonyság jellemző, ezért nem törvényszerű, hogy a tárgyévinél olcsóbban szerződhetünk az új időszakra. A 2008-ban kitört válság óta a magyar és az európai fogyasztók is abban a kedvező helyzetben vannak, hogy az energia tőzsdei ára évről-évre csökkent. Mivel azonban ez a tendencia hosszú távon nem maradhat fenn, ezért sok múlik a jó időzítésen és a kereskedők egymás közötti versenyén.
 
 
 
Forrás:
http://fn.hir24.hu/