Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Olyan dolgokat is tud a telefonod, amire álmodban sem gondoltál

2014-02-08

Ha már jó pár hónapja használunk egy telefont, például egy iPhone-t, azt hihetnénk, teljesen kiismertük. Azonban a készüléknek gyakran rejtett funkciói is vannak.

 

Akinek iPhone-ja van, az megszokhatta, hogy az Apple elkényeztette a különféle hasznos funkciókkal. Azonban néhányat jól el is rejtett, és ezeket nem mindenki ismeri, holott velük még okosabbá, sokoldalúbbá tehető a telefon.

Kevéssé ismert például, hogy nem csupán hangjelzések szolgálhatnak figyelmeztetésre, hanem fényjelek is (hasznos jellemző értekezleten). Ennek beállítása a Beállítások/Általános/Kiegészítő lehetőségek/LED villogása a jelzésekhez (Settings/General/Accessibility/LED Flas for Alerts) útvonalon történhet – ezt a funkciót kell engedélyeznünk.

Ha hibázunk egy szöveg beírásakor, nem kell e törléssel bajlódnunk, egyszerűen rázzuk meg a telefonunkat, és máris megjelenik egy kis menü, amelyik felajánlja az eltüntetés lehetőségét.

  

Azt se higgyük, hogy meg kell elégednünk az alapbeállításban felajánlott négyszámjegyes jelszóval, hiszen arra is van mód, hogy ehelyett inkább valamilyen betűkombinációt használjunk, ami azért biztonságosabb. Ehhez a Beállítások/Általános/Jelkódzár alatt kikapcsolhatjuk az Egyszerű jelkódot(Settings/General/Passcode/Simple Passcode), majd egy QWERTY billentyűzeten új szöveges jelszót állíthatunk be. A rendszer – érthetően – többször is elkéri eredeti jelszavunkat.

    

A Siri egyelőre sajnos még nem ért magyarul, azonban angolul elbeszélgethetünk vele. Így ha mondjuk megkérdezzük, hogy „What flights are overhad”, azaz hogy milyen repülőgépek vannak felettünk, akkor visszatér egy listával ezekről. Mutatja a légitársaság nevét, a repülőgép számát, a repülési magasságot és pozíciót.

Ha gyakran kell bebillentyűznünk azonos szöveget, például hogy „ma nem érek rá”, akkor ezt lerövidíthetjük, legalábbis a begépelés idejére. Ehhez menjünk ismét a Beállításokhoz, és itt azÁltalános/Billentyűzet/Új billentyűparancsokhoz (General/Keyboard/Shortcuts/Add New Shortcut ). AKifejezésnél írjuk be, amit rövidíteni akarunk, míg a Billentyűparancsnál a rövidítést. Ezután ha beírjuk ez utóbbit a szövegünkbe, megjelenik felette egy javaslat (azaz a hosszabb szöveg), amit a Return-re kattintással engedélyezhetünk.

      

Ami érdekes: még a hangulatjelekhez is rendelhetünk billentyűkombinációkat. (Az iPhone ugyancsak rejetett hangulatjeleinek előcsalogatásáról ebben a cikkünkben írtunk.)

 

Forrás:

http://hvg.hu/