Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Önellátó lesz a Lego

2014-02-02

Saját kis erőművet állítanak üzembe a nyíregyházi gyárban. A több mint 300 terajoule éves energiateljesítményű kis erőmű három darab, egyenként 2,5 megawatt teljesítményű gázmotorból áll.
 
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (a továbbiakban: energiahivatal) december végén határozatot adott ki arról, hogy a nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. gázmotoros kis erőművet állíthat üzembe. A több mint 300 terajoule éves energiateljesítményű kis erőmű három darab, egyenként 2,5 megawatt teljesítményű gázmotorból áll. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre képes hármas rendszer lényegében megtermeli majd a nyíregyházi Lego-gyár teljes energiaszükségletét, a gyártáshoz szükséges hűtési és fűtési energiát, illetve a gépek üzemeltetéséhez szükséges áramot.

A 200 millió eurós beruházás is része a dán tulajdonú vállalat környezettudatos üzletpolitikájának. Az önellátásnak köszönhetően ugyanis nem lesz áramtranszfer, nem terheli őket szállítási költség, így az előállított saját áram nemcsak olcsóbb, de környezetkímélőbb megoldás is lesz. Eddig az MVM-től vásárolták az áramot, és bár ez az opció ezután is megmarad, a nem saját előállítású energiát tartalékként állítják a háttérbe. A kis erőmű nem táplál majd vissza a magyar villamos hálózatra, mert a beruházást eleve a Lego folyamatos munkamenetéhez és energiafogyasztási igényeihez méretezték.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/