Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Óra, legyező, LED fénysorok – átadták a Széll Kálmán teret

2016-05-14

 

Nincs több dugó és közlekedési anomália: zöldebb, modernebb és közlekedési szempontból még fontosabb lett Buda legforgalmasabb csomópontja.

 

A Széll Kálmán tér felújítása tavaly január 12-én kezdődött, a teljes felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forint uniós és kormányzati forrás állt rendelkezésre. A közel 45 évig érintetlen, elhanyagolt, sokak számára örökké csak a „Moszkvaként” emlegetett csomópont mára egy modern arculatú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi térként újult meg.

 

Koszlott koldustanyából modern találkozóhely

A budai fonódó villamos mellett számos új megállónak ad otthont a Széll Kálmán tér, emellett a felújítás részeként MOL Bubi gyűjtőállomás, és kerékpárút is épült. A korábbi csupasz betonfelületek helyett 182 elültetett fa, és több mint 700 négyzetméternyi növényzet teszi zöldebbé a teret. Aki jegyet vagy bérletet venne, vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos egyéb ügyeit szeretné intézni, nemsokára a BKK új ügyfélközpontjában teheti ezt meg. A tér korábbi önmagára mindössze az ikonikus legyező alakú metróépület emlékeztet, amit megőriztek az átalakítás során is - olvasható a BKK oldalán.

 

 

A régi tér hírhedt eleme volt a budapesti éjszakai életnek, ezen is változtattak az építők: éjjel világító LED-sávok is segítik majd a térre tévedőket. A burkolatba süllyesztett csíkok a legfontosabb gyaloglási irányokat jelölik ki, összesen 700 méteres hosszon. Szintén a tájékozódást segíti elő az az öt darab „totemoszlop”, amely új típusú gyalogos tájékoztatási elemként hozzájárul a téren és környékén lévő gyalogos célpontok minél gyorsabb megtalálásához.

 

 

„Találkozzunk az óra alatt!”

Hiába azonban minden újítás, van, ami örök: bár új külsőt kapott, de a helyén maradt az ikonikussá vált, megszámlálhatatlan randevúnak és találkozási pontnak helyet adó óra. A hat méter magas, háromszög alapú látszóbeton oszlop oldalán a régi óra betonmatricás technikával készült lenyomata látható, a tetején pedig LED-es felület mutatja a pontos órát és percet. A régi óra a Kiscelli Múzeumba került.

 

 

Lesznek még újdonságok

A Széll Kálmán tér felújításával Közép-Buda fejlesztése nem fejeződött be: a nyár folyamán a Fővárosi Önkormányzat megbízásából további fejlesztések jönnek létre a tér környékén, illetve a budai fonódó villamoshálózat mentén. A tervek szerint további 12 db új MOL Bubi állomást telepítenek az I., a II, és a III. kerületben.

A fonódó villamoshálózat mentén a Bécsi úton, illetve a Pacsirtamező úton szintén új dokkolókat telepítenek, egyebek mellett az Óbudai Egyetemnél, a Kolosy téren és a Zsigmond téren  is. Emellett új jegy- és bérletautomatákat szerelnek fel a Clark Ádám téren, a Széna téren, a Batthyány téren, valamint a Katyini mártírok parkjánál. A nagy forgalomra és a visszajelzésekre tekintettel növekszik a Széll Kálmán térre kihelyezett automaták száma is.

 

 

 

Forrás:

www.privatbankar.hu