Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Összegyűrheted, mégis világít: itt a kvantumpontos LED-matrica

2016-03-06

Dél-koreiai kutatók hártyavékony, rugalmas LED-filmet állítottak elő, amelyet második bőrként viselhetünk a testünkön. Az újszerűen felvitt kvantumpontoknak köszönhetően 60K a képpontsűrűsége.
 
Összegyűrhető az új nanoméretű elektronikai készülék
 
Forradalmasíthatják a viselhető elektronikai készülékek piacát a szabadon deformálható, nanoméretű képpontokból a teljes látható színskálát létrehozni képes fénykibocsátó diódák.
 
Az új technológia a látható színkép teljes tartományát lefedi
 
A kvantumpontos (quantum dot) QLED-filmből bőrre tapasztható világító matrica vagy rányomtatott kijelzővel ellátott ruházat is készülhet. Rálaminálható alumíniumfóliára, üveglencsére vagy akár konzervdobozra is.A Koreai Alaptudományok Intézete (IBS) és a Szöuli Állami Egyetem (SNU) kutatói a bankjegyek grafikáihoz használt metszetmélynyomtatásos (intaglio) módszerrel alakítottak ki vörös, zöld és kék sávokat a kvantumpontokból, ennek köszönhető a nagy felbontás, azaz a rekordmennyiségű képpontsűrűség: 2460 PPI - viszonyításul: a Samsung Galaxy S6 okostelefonnak 577 PPI.
 
 
A 2,6 mikrométer vékony, szabadon növelhető méretű panel fényereje jobb a jelenleg ismert hasonló LED-eknél: 14 000 cd/m2, méghozzá mechanikai deformáció, azaz hajlítás, nyújtás vagy gyűrődés közben is. Összehasonlítás: az LG OLED ultra HD 4k csúcstévének 421 cd/m2. A kísérletben ezerszer gyűrték össze a világító fóliát, amely mindvégig tökéletesen működöt
 
A kvantumpont egy félvezető anyag (legtöbbször valamely fémsó) nanoméretű kristálya, amely elég kicsi ahhoz, hogy kvantumfizikai jellegzetességeket mutasson. Vagyis elektronikai tulajdonságait a mérete és a formája határozza meg: elektromos gerjesztés hatására az eltérő alakú és nagyságú kristályok adott hullámhosszú fényt bocsátanak ki, magyarul más-más színnel világítanak. A koreai kutatók kadmium-szelenid és cink-szulfid kristályokból alakították ki a kék és zöld kvantumpontokat, előbbiek csillag, utóbbiak hatszög alakúak, illetve a vörös kvantumpontok háromszög alakú kadmium-szelenid/kadmium-szulfid/cink-szulfid kristályok.
 
 
A kvantumpontos kék, a zöld és a vörös fény egyesítésével valódi fehér fény érhető el (RGB LED), szemben a széles körben elterjedt kék LED-ekkel, amelyek csak a fedő sárga foszforrétegnek köszönhetően látszanak fehér fényűnek, emiatt sokan károsnak tartják őket*. Az aktív mátrix technológia révén a kvantumpontok fényereje egyenként szabályozható, a panel energiafogyasztása tehát rendkívül gazdaságos.
 
 
 
Forrás:
www.origo.hu