Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ősszel se hanyagold el a kertet - 6 fontos teendő októberre

2016-10-14

 
Személyes véleményem, hogy a kert ősszel még szebb lesz, mint nyáron volt. Sokkal gazdagabbak a színei, más a hangulata, más még az illata is. Mutatjuk, mik a teendőid októberben a kertedben, hogy megőrizd a szépségét.
 

A pázsit

A nyári hőségben megviselt fű még könnyen erőre kap a nem túl hidegben, így októberben mindenképpen ügyelj a pázsit szellőztetésére. A talajlazítás mellett érdemes megpróbálni az őszi trágyákat is, ilyenkor a pázsit könnyen feljavul a trágyától a tavaszi szezon előtt és bőven van ideje pihenni a téli hóréteg alatt. A kopár foltokat is ilyenkor érdemes bevetni, de a gereblyézésről sem szabad megfeledkezni. A lehullott levelek összegyűjtése nem csak esztétikai szempontból fontos, de a kártevőket is könnyebb így kivédeni, hisz a nyálkás zöldhulladék remek táptalaj lehet a számukra. A lombhullás során befészkelt kártevők könnyen megfertőzhetik a még egészséges növényeket is, így fontos, hogy a beteg leveleket elégesd.

 

 

Évelő növények

A tavasszal virágzó növények hagymáinak elültetése éppen most esedékes, mivel a fagyok beköszönte előtt még van idejük a gyökereknek megerősödni. A gödrök megfelelő mélysége a hagyma átmérőjének két és félszerese legyen, de lazább, homokosabb talaj esetén számolj rá még 3 centit.

 

A gyengébb növények

Az őszi szelek könnyen kidönthetik a gyengébb növényeket, így gondoskodj arról, hogy a csenevészebb zöldeket karóhoz erősítsd, vagy ha cserépben vannak, akkor szélvédettebb helyre tedd.

 

Az egzotikus zöldek

A trópusi növények esetében már most érdemes megkezdeni a fagyvédelmet, hiszen könnyen károsodhatnak már az első talaj menti fagyoknál. A lefóliázás mellett sok esetben segíthet, ha valamilyen szövettel vagy természetes szigetelővel is óvod őket.

 

 

A cserepesek

A kinti cserepeseket érdemes védettebb helyre vinni, azaz lassacskán cipeld be őket a fedett teraszra, de a garázs is ideális menedék lehet.

 

A régi virágok

A nyarat idéző, elszáradt virágoktól itt az ideje megszabadulni, metszd le az élettelen részeket.

 

 

Forrás:

www.femcafe.hu