Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Otthonos és dekoratív világítás ötletek - LED szalagok a lakás bármely pontján

2016-11-05

 
 

A LED-ek, LED szalagok modern, XXI. századi, praktikus, ugyanakkor látványos elemei lehetnek bármely stílusban berendezett lakásnak, háznak. 

A ház, lakás minden egyes helyiségében előcsalogathatók a LED-szalagok előnyei. A LED-szalagokkal egyedülállóan el lehet érni, hogy a termékek és a belőlük áradó fény ne csak a szemeinkre, hanem egyéb érzékszerveinkre is hassanak. Azzal, hogy minden egyes szoba igazán hangulatos világításban fürdik, mellyel a falak szinte izzanak, a bútorok mintha súlytalanul lebegnének, a színek pompáznak, létrejön egy sajátos harmónia. Harmónia, amit a saját stílusunkra szabhatunk, nem kell másokra hagyatkoznunk.

Hogy mi jár amellett, hogy a LED-ekkel szinte csillog a lakás? Természetesen óriási energiamegtakarítás, környezetkímélés, a fényforrások rendkívül hosszú élettartama, egyszerű felszerelhetőség, kompakt dizájn, változatos színvilág, rengeteg kivitelezési forma.

A LED-szalagok jellegüknél fogva nem helyettesíthetnek funkcionálisan asztali lámpákat vagy állólámpákat, de a lakás megvilágításának jelentős hányadát más fényforrás használata nélkül megoldhatjuk velük. Falon, bútoron, lépcsőn, mindenhol futhatnak a LED-csíkok. A képek adnak néhány példát rá, de picit nézzünk a részletekbe szövegesen is!

 

Indirekt világítás

A szoba egyenletes és szinte teljesen árnyékmentes megvilágítását érhetjük el, ha az indirekt világítás mellett döntünk. A LED szalagokkal a kellemes meleg fény az egész szobában otthonosságot áraszt. Mennyezetre, álmennyezetre, falakra, ablakpárkányra egyaránt könnyen felszerelhető. Könnyen tudja azt a látszatot kelteni, hogy a szoba nagyobb. A profilok mögött megbúvó apró LED-ek egy vagy akár több irányba is világíthatnak. A szalagok elhelyezésétől függ, hogy milyen tér- és fényhatások érik a szobába belépő embert.

 

Mozihatás

A háztartások egyre nagyobb részében a televízió készülék már elég „lapos”. A nagy átmérőjű, fantasztikus képminőségű tévék sok funkcióval teszik élményszerűvé a képernyő előtt töltött perceket, órákat. A LED szalagjaink ehhez annyival tudnak hozzájárulni, hogy a televízió mögötti területet változtatható színekkel világítják meg. A színbeállítás pedig már csak rajtunk, illetve az éppen futó műsoron múlik. A romantikus filmek mögött a vörös szín tűnhet fel, a focimeccsek alatt a zöld szín uralkodhat (vagy a kedvenc csapat színe, természetesen) – a LED-fényforrások kiegészítik az élményt.

 

Fürdőszoba

Itt is érdemes játszani a színekkel! Reggel a nagy hajtásban, mikor kevés az idő és az ember nem feltétlenül nagy kedvvel indul a munkába vagy iskolába, más hatásokra vágyik, mint amikor este lefekvés előtt tér be ide. Utóbbi esetben a meleg, relaxáló színek kerülhetnek elő, míg reggel embertípustól függően a napsütést idéző szintén meleg színek vagy kicsit felrázó jelleggel az igazán tiszta, világos tónusok dominálhatnak.

 

Konyha

Csak egy tipp. A konyhaszekrény alatt futó LED-szalag a főzés minden fázisában segítséget nyújt. Egyenletes, tiszta megvilágítást kapnak a főzőlapok, a mosogató és az előkészítő asztal. Mindezt úgy, hogy a LED-ek gyakorlatilag nem foglalnak el helyet, sem asztalon, sem falon.

 

Éjjeli biztonság

Motelek, hostelok közös tereiben teljesen praktikus a talaj és a fal találkozásánál a LED-szalag, de ugyanígy lehetünk ezzel otthon – például kivilágíthatjuk vele a gyerekszobát a fürdőszobával összekötő folyosót. A lépcsőkön szintén hasznos lehet. Ezzel nem okozhatnak problémát éjjel a napközben ottfelejtett játékok, tudjuk, merre lépünk, illetve általánosságban is nő a biztonságérzet. A rendkívül alacsony fogyasztás miatt akár egész éjjel is világíthatnak a LED-szalagok anélkül, hogy a nagyobb biztonság nagy villanyszámlával járna.

 

Bútorok

Talán merészebb vállalás, ha székekre, kis szekrényekre, kanapékra, ágyakra helyezünk fel LED-szalagot, de amint a kép is mutatja, ez a megoldás egyáltalán nem ördögtől való. Kétségbe vonhatatlan, hogy a LED-fénytől a bútorok új erőre kapnak, szó szerint más megvilágításba kerülnek. Ez a sokkal inkább dekorációs, mint funkcionális célokat szolgáló világítás ad egy újabb lehetőséget a lakástervezés kreatív folyamatában.

 

 

Forrás:

www.lakbermagazin.hu