Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Pánikroham ellen terveztek tetszetős kütyüt

2017-01-01

 
Egy megnyerő külsejű, kavics formájú kis eszközt terveztek, amely fény és hang segítségével reagál a felhasználója érzelmi állapotára, ami a tervezők állítása szerint segít abban, hogy megnyugodjanak.
 

A kavics formájú kis eszköz formája is kellemes, áramvonalas és gömbölyded, így aztán már az is kellemes élménnyel tölthet el, ha egyszerűen a kezünkben tartjuk. Ezen felül azonban egy komplex, és a felhasználó érzelmi állapotához szabott szenzoros élménnyel is segíthet abban, hogy enyhítse a pánikroham tüneteit.

A Calmingstone (vagyis: „Nyugtatókő”) nevű eszközt eredetileg 2014-ben tervezte Ramon Telfer, aki maga is átélt pánikrohamot, viszont arra lett figyelmes, hogy egyetlen olyan eszköz sincs a piacon, amely ennek leküzdésére a segítségére lehetne.

„2014-ben eszembe ötlött, hogy kombinálom az iparművészeti tapasztalataimat a mentális egészségem egy személyes élményével” – emlékezett vissza Telfer.

Kifejtette, hogy mivel a stressz egy nagyon valós dolog, az élet pedig szintén egy valódi, tapintható és érzékszervekkel érezhető élmény, így a tapasztalataik nyomán a projektben egy társalapítóval együttműködve megalkották a „csodálatosan szép és meghitt” eszközt, amelyet bárki a kezében tarthat, tapinthat, és hallgathat is. A saját tapasztalatai felhasználásával és a Calmingstone társalapítójának, Alex Johnsonnak a segítségével Telfer végül egy tökéletesen a kézbe illő és elegáns kis kütyüt dolgozott ki.

 
 
 
 

 

Az eszköz szélén végigfutó bronz szegély egy beépített pulzus-érzékelőként működik, és a kézben tartott kis kütyü a pulzust „érzékelve” annak megfelelően bocsát ki kellemes, nem túl erős fényt, emellett pedig a pulzáló „mozgással” is segíthet a felhasználó megnyugtatásához. Ahogyan a felhasználó megnyugszik, a Calmingstone fénye és a pulzáló mozgás is egyre jelentéktelenebbé válnak.

Azzal, hogy emellett még egy speciálisan megválasztott hangot is kibocsát a kis eszköz, az embereknek egy komplex, személyükre és érzelmi állapotukra szabott szenzoros élményben lehet részük.

Arra az esetre, ha valakinek az automatikus funkciók nem „válnak be”, akár manuális módon is szabályozhatja, hogy mit vár el a készüléktől. A fényerősség növeléséhez meg kell fordítani a „kavicsot”, míg fel-le mozgatással a hangerő szabályozható. Ahhoz, hogy a hangot bekapcsoljuk, kört kell leírni az eszközzel.

Az eszköz tervezői elmondták, hogy a céljuk részben az, hogy az emberek éppen úgy beszélhessenek a mentális problémáikról, mint ahogyan azt a „fizikai” problémáinkkal kapcsolatban megtehetjük.

 
 
 
 

 

A Kisckstarteren a közelmúltban vette kezdetét a Calmingstone gyártását célzó kampány, két évvel azt követően, hogy az első eszközt 3D nyomtató segítségével megalkották.

 

Forrás: www.eloben.hu