Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Párizsi sikk a lakásban - Így teheted elegánssá az otthonod!

2016-03-12

A franciákat a világ minden táján ismerik a kitűnő ízlésük, eleganciájuk és sikkes öltözködésük miatt. Ugyanez igaz a lakásaikra is, ahol a funkció és stílus olyan ötvözetét hozzák létre, amitől az állunk is leesik. Tippek, hogyan tedd te is párizsivá a lakásod!
 

Fehér falak

A párizsi lakások többsége, a sűrűn beépített város miatt igen sötét, ezért a terek növelése céljából a falakat általában hófehéren hagyják. Ha túl unalmasnak tartod a nagy fehérséget, akkor stukkókkal, díszlécekkel és szegélyekkel teremthetsz olyan izgalmas felületet, ami bár a világosságával hívogató, mégis mozgalmas falakat eredményez. Ezzel a trükkel színhasználat nélkül is adhatsz központot a nappalidnak, ha egy képkeret szerű szegéllyel a legnagyobb falfelületet elkülönítesz. Ezzel a francia paloták hangulatát idézheted meg, főleg ha kihasználva a "keretet" egy hatalmas tükörrel nagyítod a szobát.

Keverd a stílusokat

A franciák varázsa abban gyökerezik, hogy nem félnek a stílusokat variálni. Ha eddig nem merted kitenni a török mintás szőnyegedet, mert szerinted nem illik a lakás hangulatába, akkor most arra buzdítunk, hogy elő a kincsekkel, és használd fel a lakás dekorálásához. A nagymama kisszekrénye remekül mutat a párizsi divat szerint a modern vonalvezetésű szék mellett, de az indiai mintás függönyt sem kell elsüllyesztened a gardróbba, csak mert nem passzolnak. A kulcsa az elegáns és harmonikus elrendezésnek az, hogy soha ne essünk túlzásokba, valamint a színek megválasztásánál figyeljük a folymatosságra és az egységességre. Egy harsányabb darab mellé finomabb dekor kerüljön, hogy teljes pompájában érvényesülhessen.

 

Vintage választás

A párizsiak imádják a bolhapiacokat, antik kiárusításokat, mindig vadásznak valamilyen apró kincsre, ami utána az otthonuk fényét emeli. Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a bazárokban impozánsabbnál impozánsabb gyertyatartókat, aranyozott képkereteket, régi tükröket találunk, ezért ha ilyen kincsekre lelsz, feltétlen csapj le rájuk. Ha az előző pontban leírt tippeket betartod, egy-egy cuki porceláncica is teljesen más megvilágításba kerülhet a dohányzóasztalon, mint addig gondoltad. Az ne legyen kizáró ok, ha kicsit kopott, vagy lecsempült szélű tárgyat találsz, hiszen ez csak a patináját emeli. Inkább alkudozz egy kicsit, hogy olyan áron kerüljön hozzád a kincs, amit méltányosnak tartasz.

 

Csillárra fel!

Kicsit klisés gondolat, de mindenképpen igaz, hogy egy csillár a nappaliban, vagy az ebédlőasztal fölé lógatva nem csak a lakás fényét emeli, hanem párizsi hangulatot és eleganciát kölcsönöz az otthonnak. Gondolj csak Versailles-ra, ahol az üres szalonokat csak a tekintélyes kristályokkal díszített csillárok uralják. Azonban ezek az igazi, vintage darabok igencsak tetemes összegbe kerülnek, valamint a villanyszámlát sem kíméli a rengeteg égő. Nem kell kétségbe esni, szerencsére a legtöbb lakberendezési áruházban lehet kapni ezek kicsit kevésbé díszes, de ugyanolyan szép verzióját, így pár tízezer forintból adhatunk új hangulatot a felújítandó fészkünknek. A villanyszámla miatt is felesleges aggódni, hiszen ha LED izzókat választasz hozzá, akkor a hangulat megmarad, de az áramszámla nem emelkedik az egekig. 

Puha szőnyegek kánaánja

Az ikonikus párizsi hangulatot a padló is meghatározza, általában parkettás lakások vannak Franciaországban, azok közül is a leggyakoribb a halszálka mintás. Bár a padlózatot kár lenne elfedni, ha szép fából készült, azonban ezek hamar kihűlnek, hideg érzésűvé teszik a lakást, ezért a franciák mindig figyelnek hogy kellő számú szőnyeg álljon rendelkezésre a fázós lábú látogatóknak. Ezekből is lehet stílust csinálni, az egyszínű, finom árnyalatú, hosszú szűrű darabokkal nem csak a melegséget érhetjük el, hanem a meghitt hangulatot is, ami elengedhetetlen egy jóízű beszélgetés alkalmával.

 

 

Forrás:

www.femcafe.hu