Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Rezsimentes magyar szuperház

2016-03-31

Egyáltalán nincs rezsije, és semmilyen közműre sincs szüksége. A Noah House ennek ellenére nem fog többe kerülni, mint a hagyományos lakóházak. A technológia a Csendes-óceánon esett át az első tartós tesztelésen, a prototípus pedig a Pilisben épül. Az világújdonságot jelentő szuperházról megálmodója, Blaskovich Ákos mesélt az Energiafigyelőnek.
 
Szabadalmaztattál egy lábakon álló házat?
Egy talajcsavarokon álló, mobilházat, ami abszolút összkomfortos, minden benne van. Saját maga termeli meg az energiát, magának biztosítja a vizet, és minden a házon belül történik, tehát a természetbe nem kerül ki semmi. Még tartályokat sem kell beásni, fúrni-faragni, ha pedig meguntad a lakóhelyet, ugyanúgy szétszedheted és elviheted máshová. Kicsavarod a talajcsavarokat is, és nem hagysz magad után törmeléket, betont, miegyebet.
 
 
Most épül az első prototípus, de miért éppen a Pilisben?
Ez egy gyönyörű, déli fekvésű telek, csodás panorámával. Kint vagyunk a préri közepén, tehát tökéletesen szemlélteti azt, hogyan lehet a természettel összhangban, vele egy hullámhosszon élni.
 
 
Sorozatban is fogod tudni gyártani?
Nem csak az volt cél, hogy egyetlen házat felépítsek. Ez egy típusház, gyakorlatilag úgy működik, mint egy autó. Ez egy érdekes kérdés különben, mert (főleg) a magyar ember azt mondja, hogy az ő családi háza olyan legyen, mint amit ő megálmodik.
 
 
Általában itt rontják el az egészet, mert a mérnökök azt szokták mondani, hogy az első házat, amit felépítesz, add el az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat tartsd meg! Nekem ez az ötödik házam… olyan házat akartunk létrehozni, ami egy autóhoz hasonlít. Aki saját házat akar, mert csak az jó neki, meg szoktam kérdezni, hogy milyen autóval jársz. A válasz mondjuk az, Mercedesszel. Ilyenkor vissza szoktam kérdezni, hogy és az neked jó? Miért nem építesz magadnak autót? Ez a lényeg, miért kellene mindig ugyanazt feltalálni, ugyanazokat a hibákat elkövetni, ha van egy termék, ami jól működik. Ez is egy ilyen termék.
 
Nem lehet kisebbre-nagyobbra szabni, hanem a belső dizájnban, berendezésben, színekben lehet a végtelenségig variálni burkolatokkal stb., de a ház úgy van kitalálva, hogy minden egyes négyzetcentiméterének funkciója legyen. Ne legyen benne holt tér, a déli nap nyáron ne süssön be, de télen besüssön és melegítse a nappalidat, sőt, az egész házadat. A napelem úgy van méretezve, hogy megtermelje, ami energiára szükséged van (14,6 kWp).
 
 
Mekkora az alapterülete?
126 négyzetméter belterület, plusz 90 négyzetméter terasz, szerintem ez abszolút élhető… Sőt, úgy van kitalálva, hogy egy nyitható üvegfallal tavasztól őszig a teraszt is be tudjuk vonni a lakótérbe. Van benne rendes konyha, és nyári konyha is.
 
 
 
A vízellátást hogyan oldottad meg?
A ház összegyűjti az esővizet és ásványvíz-minőségű ivóvizet állít elő belőle. Hathavi mennyiséget tudunk tárolni, de ehhez az is kellett, hogy hihetetlen módon lecsökkentsük a ház vízfogyasztását. Olyan technológiákat alkalmazunk, amivel rengeteg vizet meg tudunk spórolni. Az egyik ilyen a WC (ebből kettő is van benne). Még a takarékosak is 8-10 liter körüli vizet használnak az öblítéshez, a hagyományosak pedig 15-20 litert öblítésenként. Mi speciális WC-ket használunk, amit inkább a repülőgépekéhez lehet hasonlítani. Egy szivattyúrendszer viszi el belőle a dolgot és az egész öblítést megoldja fél liter vízből.
 
 
 
Jól tudom, hogy ez a ház a tengeren született?
Az alapötlet onnan jött, hogy amikor a Csendes-óceán átkelésen hajóztam, volt időm ilyeneken gondolkodni. Arra gondoltam, hogy itt vagyok a világ legnagyobb összefüggő vízfelületén egy olyan kis hajóval, ami egy pontszem egy olyan közegben, ami ebben a formában nem annyira a lételemünk. Ha beleesem a vízbe, akkor van mondjuk egy napom, utána végem. De ezen a kis hajón viszont minden luxuskörülményünk megvolt, ugyanúgy termeltük az energiát napelemekkel, akkumulátorokkal tároltuk, ivóvízkészítő-berendezés csinálta a tengervízből az ivóvizet, szólt a rádió… mindenünk megvolt. A túlélés szigete volt a mi kicsi hajónk. Azon gondolkodtam, hogy ha ezt a kis hajót kirakom a partra, ugyanúgy működik, ott is tudsz benne élni, akkor a „túlélés szigeté”-ből meg kellene építeni a „túlélés házát”.
 
Eredetileg azt terveztem, hogy amikor visszajövök, veszek egy ilyen házat, amiben minden benne van. Az volt az érdekes, hogy kiderült: ilyen ház nincs! Sehol a világon nem találtam ilyent, ezért is tudtuk levédeni, mert ezt így még senki nem találta fel. Létező rendszereket alkalmaztunk, de eddig mindenki csak külön használta őket, egybeintegrálva még nem.
 
 
Hogy köt ki egy magyar a Csendes-óceánon?
Gyerekkori álmom volt körbehajózni a földet, de én olyan vagyok, hogy ha már körbehajózom, akkor ennek legyen valamilyen apropója is, ne csak feleslegesen „dőzsöljünk”. Használjuk ki arra, hogy kísérletezzünk, és kutassunk. Az volt az elképzelésem, hogy összegyűjtöm azokat a technológiákat, amikről már mindenki hallott, de azt már nem tudják, hogy ezek mennyire használhatóak, és megbízható a működésük. Azt mondtam, hogy jó, csináljunk egy ilyen zöld utat és teszteljük együtt ezeket, ráadásul zord körülmények között, külső segítség nélkül. Ha egy tengeri vihart kibír a napelem, sok száz liter sós vízben, akkor egy özönvízszerű trópusi esőt is ki fog bírni, amik egyre inkább jönnek.
 
Ha a LED-es lámpák nem áznak be a hajón, és nem mennek tönkre, akkor itt is működni fog valószínűleg harminc éven keresztül. Ugyanez vonatkozik az újrahasznosított alapanyagokból készülő dry hibrid technológiás, zárt rendszerű akkumulátorokra, a vízkészítő-berendezésre is. Ezeket a rendszereket teszteltük a vízen.
 
 
Saját fejlesztésű technológiák?
Nem, például egy abszolút hétköznapi napelemet használtunk, amit az egyik támogatónktól kaptunk, hogy teszteljük le. Felajánlották azt is, hogy van hajóra való napelem, de én azt mondtam, hogy nem, nekem „parasztos”, hétköznapi napelem kell, pont erre vagyok kíváncsi: bírja, vagy nem bírja! Még az összeszerelésüket is teljesen hétköznapi módon oldottuk meg, ahogy egy lakóháznál. Az út egy évig tartott és teljesen jól vizsgáztak a berendezések.
 
 
Teszteltétek már a ház működését valahol?
Ezt a házat nem most építjük fel először. Miután a gyárban elkészült, még ott összeszereltük és kipróbáltuk. Ezután szétbontottuk, felhoztuk ide, és most újra összerakjuk. A falak is panelekben szállíthatók, szerelhetők.
 
 
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu