Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Soha nem fogyott még ennyi áram Magyarországon

2016-12-13

 
Csaknem tíz éves áramfogyasztási rekord dől meg kedden Magyarországon, de az új csúcs mindössze csütörtökig tartotta magát.
 
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. adatai szerint kedden 6680 megawattóra volt a legmagasabb érték. Korábban csak 2007-ben sikerült ezt az értéket megközelíteni, a nagyon hidegnek számító télen november 29-én mértek 6602 megawattórás áramfogyasztást.
 
 
Az újabb rekordra csak néhány napot kellett várni, ugyanis a MAVIR december 8-án délután 6749 MW értéket regisztrált, így most már ez a valaha mért legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon.
 
Berczelly Réka a MAVIR főmunkatársa az energiaoldal.hu kérdésére elmondta, hogy tévedés lenne azt gondolni, hogy jelenleg még nincs igazán hideg, éjszakánként ugyanis akár mínusz tíz fok környékére is lecsökken a hőmérséklet. Ezért a fűtési igény már most is jelentős, ami az ünnepi díszkivilágításokkal kiegészülve igényelt rekordmennyiségű elektromos energiát. A szakemberek szerint ez az érték januárban könnyen meg is dőlhet, hiszen akkor még hidegebbre számítunk, és a díszkivilágítások is aktívak. Februárban viszont már nem számítanak újabb rekordra.
 
Egyre többen használnak légkondicionálót Magyarországon, ezért a nyári fogyasztási csúcsok is mind inkább megközelítik a télieket. A különösen forró nyárnak számító 2015 Július 8-án a MAVIR hitelesített mérési adatai alapján 6457 megawattos negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak, ami abszolút nyári rekord, meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést. Az idei nyári csúcsot július 24-én mérték, amikor 13 óra környékén a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 MW (15 perces) értéket.
 
Érdeklődésünkre, hogy esetleg az elektromos fűtés(klímák, hőszivattyúk) terjedésével lehet összefüggésben a megugrott téli igény arról tájékoztatott, hogy a MAVIR-nak erre a területre nincs rálátása, így nem tudják megerősíteni ezt a feltételezést.
 
Az áramellátásban a szokásos 300 százalék körülit is meghaladta az import, egyebek mellett német szélparkok, lengyel-, ukrán- és cseh szénerőművek, osztrák-, horvát- és román vízerőművek által termelt elektromos energiát fűtöttünk-világítottunk el. Emellett jelentős volt a hazai termelés is, a Paksi Atomerőmű három reaktora (a kettes blokk éppen a szokásos karbantartás miatt áll) összesen 1500 megawatt teljesítménnyel működött. A termelésben gázerőművek, a mátrai szénerőmű,szél-, sőt még olajüzemű erőművek is részt vettek.
 
Kérdésünkre, hogy az ilyen magas értékek okozhatnak-e fennakadásokat az ellátásban, Berczelly Réka megnyugtatott a magyarországi ellátásbiztonság maximális, de az olyan vis maior helyzetekben, mint a 2014 decemberi, amikor rengeteg ónos eső esett, és az elektromos vezetékek mellett fákat erdőket rongált meg, természetesen nem lehet felkészülni.
 
1955 óta állnak rendelkezésre adatok a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt-nél arra vonatkozóan, mikor mennyi villamos energiát használ az ország. Nagyobb villamosenergia-fogyasztás általában november végétől december közepéig fordul elő. Egy átlagos téli hétköznap 125 000 -140 000 MWh közötti országos bruttó villamosenergia-felhasználással számolhatunk, függően az időjárástól. Míg ha a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelést vizsgáljuk, akkor ez az érték hétköznapokon 6000- 6600 MW között változhat. Az ünnepi időszakban (december 24. és január 2. között) jellemzően jóval kisebb az ország energia-felhasználása. Ennek egyik oka, hogy december közepétől gyakorlatilag nem üzemel már a legtöbb gyár és üzem, szabadságot vesznek ki az emberek, a hivatalok, iskolák téli szünetet tartanak. Ebben az időszakban jellemzően alacsonyabb (90 000-110 000 MWh közötti) energiafogyasztási értékeket regisztrálnak, és jóval kisebb a rendszerterhelés értéke is (4500-5500 MW).
 
Amennyiben marad a hideg, december közepéig, illetve januárban még a tegnap mért csúcs is megdőlhet.
 
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu