Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Szeretnél láthatatlanná válni az interneten?

2014-10-24

Fizetnél félmillió dollárt egy routerért?
 
Az Anonabox nevű eszköz is egy router, apró – hatszor négy centis –, fehér, és a szétosztott internetet más nem láthatja, csak a felhasználó. A fejlesztőknek nem volt pénzük a tömeggyártásra, így a Kickstarteren kértek segítséget.
 
Kaptak. Három nap alatt félmillió dollárt.
 
Mit tud ez a kis kütyü, hogy ennyire lelkesedik érte az internet népe? Az Anonabox a Tor hálózaton keresztül továbbítja a böngészési adatokat, hálózati kábelen vagy wifin. A Tort betonbiztos, anonim böngészéshez tervezték, tehát senki nem láthatja az adatforgalmunkat; sem azt, hogy utoljára milyen honlapon jártunk; sem azt, hogy mi az IP-címünk; és azt sem, hogy ki jelentkezett be a számítógépre.
 
      
 
Az Anonabox fejlesztői azt remélték, sikerül összekalapozniuk 7500 dollárt a gyártás beindításához, ezt pár órával a kampány kezdete után elérték. Két nap alatt már 300 ezer dollárnál járt a számláló, mostanra a félmilliót is elérték. És még 27 nap van hátra.
 
"Amikor először elkezdtünk dolgozni rajta, fogalmam se volt, hogy valakit is érdekelne. Először azt hittük, csak a fejlesztők, az újságírók és a könyvtárosok fognak lelkesedni érte. Erre kiderült, hogy az átlagfelhasználókat is érdekli. Szerintem ez nem annyira a magánszféra védelméről, inkább az információ- és szólásszabadságról van szó. Az eszköz biztosítja, hogy az emberek információhoz juthassanak, ha cenzúrázni akarják őket." – mondta a Guardiannek a projekt vezető fejlesztője, August Germar.
 
Az Anonabox nyílt forráskódú szoftvert használ, így bárki fejleszthet a rendszerre. Germar szerint a befolyó extra pénzből még több ilyen eszközt gyárthat, és magát a gyártás folyamatát is felgyorsíthatja, hogy a router minél több fejlesztőhöz juthasson el.
 
              
 
A tervek szerint a végleges modellt 45 dollárért fogják árulni - ez jóval kedvezőbb, mint a hasonló Tor routerek ára. Germar megjegyezte, hogy az Anonabox nem jó befektetés azoknak, akik nagyobb fájlok letöltésére – például torrentezésre – használnák, mivel az átirányítás jelentősen lelassítja az adatátvitel sebességét.
 
 
Forrás:
http://index.hu