Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Szétégett a LED izzóm! Mit csináltam rosszul?

2014-01-16

Szétégett a ledizzóm! Mit csináltam rosszul?...
 
… tette fel tegnap a kérdést egy kedves vevőnk, aki 5 darab megbarnult ledes izzót hozott be cégünkhöz.
 
Leírom neked, mik azok a dolgok, amiket nem hagyhatsz ki, ha 12 V-os led izzót használsz, hogy te biztos ne járj így!
 
Mindenki ismeri azokat a lámpatesteket, csillárokat, bútorokba épített spotokat, amik 12V-os izzókkal világítanak.
 Segítek! Olyan kicsi egyenes tű lábú kis izzók általában. Vannak például MR16-osnak és G4-esek is.
De nem mindenki tudja, hogy miért javasoljuk minden esetben a tápegység cserét, ledes világításra történő áttéréskor.
Szóval a lényeg, ezekben a lámpatestekben a 12V előállítására egy klasszikus trafót használnak.
 
(A trafó (transzformátor): Itt szeretném elmondani, a félreértés elkerülése végett, leírhatnám nagyon szakértő módon a működési elvét, de nem szeretnék untatni senkit. Gondolom, inkább csak a lényeg érdekel mindenkit. Aki viszont ismeri a működését, annak egyébként se megy tönkre a ledes világítása, mert ő már tudja a titkot.)
 
 Jön most egy kis fizikaóra az isiből, ismerős lesz!
 
Szóval a trafónk áll egy vasmagból és a vasmag körüli tekercsekből. Amikor az egyik tekercs bemenő oldalának (primer oldal) feszültséget adunk, akkor elektromágneses tér keletkezik körülötte. Ezek az elektromágneses erővonalak a vasmag közepében összegződnek. Ez az összegződés a másik tekercsben (szekunder oldal) feszültséget indukál. Ehhez a folyamathoz váltakozó feszültséget szükséges használnunk a bemenő (primer) oldalon, mert csak ekkor tudunk feszültséget indukálni a kimenő (szekunder) oldalon. Persze a kimenő oldalon is váltakozó feszültséget kapunk. Tehát, ha a primer oldalt rákötjük az AC220V-ra akkor a másik oldalon is feszültséget tudunk mérni, pl AC12V-ot. Ez persze függ a két tekercs tekercselések menetszámának arányától is. Igen ám, csak ha a bemenő feszültségünk nagyobb, akkor a kimenő feszültség is nagyobb lesz. Tehát, ha épp a hálózatban áram ingadozás van, vagy megemelték a hálózati feszültséget, akkor az a trafónk kimeneti oldalán is jelentkezik. Ez a jelenség persze nem feltétlenül észrevehető egy izzószálas, vagy egy halogén világítás esetén, de egy ledvilágító testnél, ami kifejezetten DC12V-ra van tervezve, jelentős károsodást okozhat.
 
Továbbá, ha csak sima trafóval hajtjuk meg a ledes termékünket, és a trafó kimeneti feszültsége megfelelő, akkor is tapasztalhatunk érdekes jelenségeket.
Pl: vibrál a fénye.
Ezt azért látjuk, mert a trafón a kimeneti feszültség váltakozó, tehát AC. Azaz a hálózati 50Hz-es rezgést látjuk a ledes világításunkban.
 
Abban az esetben, ha stabilizált DC tápegységet alkalmazunk, ezek a problémák nem jelentkeznek.
A stabilizált DC tápegység feladata, hogy minden esetben az előre meghatározott feszültséget adja ki, mindegy mekkora a bemenő feszültsége egy bizonyos keretek között. Ezek a tápegységek jellemző módon AC110V-tól AC240V-ig üzemelnek. Ha megnézzük, a telefon töltőnkre is ez van ráírva.
 
Mindebből következik, ne lepődjünk annyira meg, hogy tönkremegy valamelyik ledes termékük, ha nem megfelelő áramforrásról üzemeltetjük.
 
Jó tanács: mindig válts át 12 V DC tápegységre, ha ledeket akarsz használni!
 
További sikeres otthonfejlesztést mindenkinek!
 
Trogmayer Olivér
ledmaster.hu