Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Színekkel közli esténként egy pozsonyi híd, milyen lesz másnap az időjárás

2016-10-20

 
Hétfőtől minden este színes fényárba borul a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés hídja. Az ufóhídként is emlegetett átkelőt számítógépes vezérlésű LED-es fényszórórendszerrel világítják ki. És itt nem csak egyszerű díszkivilágításról van szó, a színeknek jelentésük is van.
 
 

A híd tartópillérén elhelyezett csészealj alakú étterem miatt hívják ufóhídnak az átkelőt, amelynek számítógépes vezérlése online összeköttetésben van a főbb időjárás-előrejelző portálokkal és azok aktuális adatai szerint változtatják a megvilágítás színét

Ha a híd esténként sárga fényárban úszik, az derült, napos időt jelez másnapra. A piros szelet és hideg időt jósol, a kék színű fény alapján csapadék várható, ha pedig zölden világítanak a lámpák, akkor ködös, felhős időre lehet számítani. Az időjárásjelző fények nem állandóan világítanak, hanem minden negyedórában öt percre gyúlnak fel.

"Egy okos megoldásról van szó, pontosan olyanról, amilyet a jövőben akarunk. Azt szeretnénk, hogy Pozsony modern, okos megoldásokkal és attraktív közterületekkel teli város legyen" – mondta Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Az ötlet, hogy a várható időjárást egy épület megvilágításának változó színeivel jelezzék előre, nem számít teljesen egyedülállónak, hasonló rendszert már Isztambulban is használnak, ott egy torony színei jósolják meg a másnapi időt.

 

 

Forrás: www.hvg.hu