Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Takarékos fényárban úszhatnak a városok

2014-12-18

Egyre több magánszemély, vállalkozás és önkormányzat ismeri fel, hogy ha igazán fenntartható módon szeretné megoldani az otthonok, közterületek és ipari létesítmények világítását, akkor a LED-technológiát érdemes választania.
 
A lakásokban ma már nem számít újdonságnak a LED. Az elmúlt években rohamosan terjedt a technológia a lakosság körében, amely jórészt annak köszönhető, hogy az Európai Unió fokozatosan megtiltotta a hagyományos izzólámpák forgalomba hozatalát. A háztartásoknál pedig minden fillér számít, így ez a korszerű világítás jó alternatívát jelent más energiatakarékos fényforrásokhoz képest is.
 
 
A közterületeket is meghódítja
 
Pár éve még a hagyományos, tehát az izzószálas vagy gázkisüléses fényforrások uralták a közterületeket. Aztán megérkeztek a kompakt fénycsöves megoldások, majd kicsivel később a LED-es fényforrások a világítástechnikai piacra. Előbbiek előnye, hogy sok esetben nem kell a lámpatestek cseréjével számolni, amely nem kevés pénzt jelent egy-egy beruházásnál; míg utóbbiak élettartamukat és energiafelhasználásukat tekintve jelentenek igazi alternatívát. A LED-es technológia talán egyetlen hátránya napjainkban – legalábbis rövid távon – hogy ma még a megbízható és nagy teljesítményű LED-es fényforrások drágábbak, mint a hasonló teljesítményű hagyományos vagy kompakt társaik.
 
Rendszerszintű megvalósításban, pontos energetikai és megtérülési számításokat követően azonban mindenképp megtérülhet egy közterületi LED-es beruházás, így előbb-utóbb több városban is elterjedhet a technológia.
 
 
Jó példák Los Angelestől Tajvanig
 
Több világváros is a kevésbé ismert nevén „light-emitting diode" rendszer mellett tette le a voksát. Egy Los Angelesben öt évvel ezelőtt kezdődött beruházásban például összesen 140 ezer közvilágítási lámpatestet szereltek fel LED-ekkel. Mára az amerikai város közterületi világításának 70 százalékát ilyen típusú fényforrások biztosítják, amelyekkel a város ökológiai lábnyoma is számottevően csökkent. De a Párizs környéki autópályáknál is LED-es a közvilágítás, csakúgy, mint Európa és Afrika számos további országában.
 
            
 
Tajvanon 2011 végén kezdtek hozzá egy nagyszabású projekthez, amelynek keretében 53 ezer utcai fényforrást cseréltek LED-esre. Kiszámolták, hogy ha Tajvan összes fényforrását lecserélnék, akkor azzal évente 22,4 ezer milliárd kWh energiát takarítanának meg. Összehasonlításképpen: ennyi energiát termel az ország három atomerőműve évente.
 
 
A magyar városok is váltanak
 
Természetesen ma már nem kell átlépnünk az országhatárt, ha utcai LED-világítást szeretnénk látni, egymást érik ugyanis itthon is a fejlesztések. Miskolc több utcájában például már évek óta ilyen fényforrásokkal világítanak, de Érden és Sárospatakon is sikerrel alkalmazzák a technológiát.
 
Idén nyáron kezdődött meg Kecskeméten is egy nagyobb korszerűsítés: a város közigazgatási területén lévő majdnem 12 ezer fényforrás közel felét cserélhetik ki. De környezetkímélő korszerű rendszer váltja fel a közvilágítást Szekszárdon és Balatonfüreden is.
 
 
A Margitszigetet is körbeérik a LED-ek
 
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport néhány éve a Margitszigeten építette ki a sokak által használt futópálya LED-es világítását. A korábban csak részben megvilágított kör fennmaradó szakaszain mintegy 2700 méternyi közvilágítási kábelt fektettek le és 72 világító oszlopot telepítettek.
 
A beruházás a biztonságosabb sportolás mellett az energia- és költségtakarékosságban is előrelépést jelent. A korszerű fényforrásokkal évente 20 ezer kilowattórával kevesebb energiára van szükség.
 
 
„Potyázók" is megjelentek
 
Ahogy az lenni szokott, az új piac természetesen a „potyázókat" is vonzza. Szakmai szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a technológia fejlődésével, terjedésével sok, eddig ismeretlen vállalkozás jelent meg LED-es közvilágítási lámpatestekre vonatkozó ajánlattal az önkormányzatoknál. Az ajánlatok és a műszaki leírások java azonban olyan információkat közöl tényszerűen, amelyek sok esetben nem felelnek meg a valóságnak, így megtévesztők lehetnek.
 
A rossz minőségű termékek gazdasági károkat okoznak az önkormányzatnak, és versenyhátrányt jelentenek a jó minőségű lámpatesteket és alkatrészeket előállító hazai gyártóknak is. Így konkrét telepítéseket csak a tényleges gazdasági előnyök fennállása esetén szabad végrehajtani, mivel egy rossz döntés évekre visszavetheti a települések közvilágításának minőségét.
 
 
Forrás:
http://fn.hir24.hu/