Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Tervezzük meg a konyhát!

2016-04-07

Az ideális konyha nem csak az ergonómiai követelményeknek felel meg, hiszen ez a lakás egyik legfontosabb helyisége, ahol a család naponta több órát tölt együtt.

 

A kialakítás 
Mielőtt nekilátunk a munkának, gondoljuk végig a lehetőségeinket: a konyhapult kialakítása (egysoros, többsoros, L alak, sziget) nem elsősorban elhatározás kérdése, sokkal inkább a helyiség adottságaitól függ. Előzetesen mérlegelnünk kell, hogy mennyire lényeges számunkra a kapacitás, van-e kamránk, szükségünk van-e a konyhapult teljes hosszában felső szekrényekre, ugyanis a tér kétségkívül elegánsabb, légiesebb nélkülük.
Egyre népszerűbb megoldás, hogy a konyha a nappali része, ilyenkor lehet előnyös egy bárpult, illetve egy körbejárható, térben álló konyhasziget, aminek azonban kétségtelenül hátránya, hogy relatíve helyigényes: a 60 cm-es pult mellett egy 90 cm-es közlekedővel és persze magával a 90 cm-es szigettel is számolnunk kell. Helykihasználás szempontjából nagy segítség, hogy újabban speciális termékekkel gazdagodott a vasalatok kínálata, főleg a sarokelemek tekintetében. Ma már a gyártók többsége olyan kiemelőket, kihúzókat, kifordítható kosarakat tervez, amelyek jóvoltából minden nehezen elérhető helyet hasznosíthatunk.

 

 

Frontfelületek és világítás
Egy konyha tervezésénél a legfontosabb tényező a célszerűség és a praktikum, ami felülírja a megjelenést. Vegyük számba régi konyhánk előnyeit és hátrányait. Mi az, amit nem szerettünk benne, és mi az, amit ismét ugyanott szeretnénk találni a jövőben. A munkapult magasságának meghatározásánál figyeljünk arra, hogy kik fogják a legtöbb időt a konyhában tölteni, és hogy az adott személyek milyen testmagassággal rendelkeznek. Információkat kell szereznünk a beépítendő gépek méretéről, ugyanis az utóbbi időben megnőtt munkapultmagassághoz még nem minden konyhaigép-gyártó tudott alkalmazkodni. Manapság a sima, egyszínű, matt felületek a legnépszerűbbek, a homogenitást pedig élénk színű vagy fából készült betétekkel ellensúlyozzák. Ahol felső szekrények is vannak, ott a világos színek dominálnak, mert ez kevésbé nyomja össze a teret. Amennyiben nem szeretnénk megtörni a frontfelületek egységes jellegét, a fogantyú nélküli, nyomásra nyíló ajtók jelentenek megoldást, de újabban a síkba simuló, bemart fogantyúk is közkedveltek.

 

 

 


Nyitott polcrendszer
Ha a konyhánk viszonylag kicsi és sötét, előnyös a nyitott polcos megoldás, hiszen légies hatást kelt, és jól ki tudjuk használni a sarkokat is. Ne feledjük, a polcok mindig olcsóbbak, mint a szekrényelemek, tehát ha szűkösek az anyagi lehetőségeink, ez megkönnyíti a dolgunkat. Ugyanakkor készüljünk fel arra, hogy állandóan tisztán kell tartani a kihelyezett tárgyakat, ráadásul csak a válogatott, szép darabok nyújtanak esztétikus látványt. A polcok mögött meghagyhatjuk a helyiség többi falfelületéhez hasonló festett falat (elsősorban lemosható, dörzsálló festékeket ajánlunk), vagy feljebb vihetjük a két elemsor közötti csempét. Ha a berendezéshez illik, tervezhetünk ide modern hatású üveglapot is. Ötletes megoldás egy szép tapéta vagy egy vagány faborítás. A konyha stílusa azt is meghatározza, hogy a polcokat fából (festett vagy viaszolt, keskeny vagy vastag rusztikus-koptatott), fémből (vas, bádog/cink), esetleg üvegből (LED-es retró megvilágítással) ajánlott csináltatni.

 

 

 

 

Forrás:

www.lakaskultura.hu