Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

TinyScreen: hüvelykujj méretű színes kijelző barkácsolóknak

2014-10-01

Az elektronikai projektekben gondolkodók manapság igencsak el vannak kényeztetve, hiszen rengeteg termék közül is válogathatnak. Az automatizálásra, illetve egyéb projektekre jó választás lehet az Arduino platform, ami már az Intel Edison platformjával is kompatibilis, aki pedig egy alacsony fogyasztású, XBMC futtatására is képes apró számítógépet szeretne összerakni – ami persze szintén bevethető különböző elektronikai projektekhez is – választhatja a Raspberry Pi-t, csak hogy a legismertebbeket említsük.
 

Akármerre is indulunk, az efféle projektekhez rendszerint szükség van kijelzőre is, de szerencsére ezen a téren is elég széles a választék, így pénztárcánkhoz, illetve igényeinkhez mérten egészen biztos, hogy találunk megfelelő terméket. A kijelzők piaca rövidesen egy új termékkel bővül, ami kifejezetten a kompakt, akár viselésre is alkalmas eszközöket veszi célba, az újdonság pedig nem más, mint a TinyScreen.
 

A termék tulajdonképpen egy apró OLED alapú kijelző, amely 96 x 96 pixeles felbontást kínál és szabályozható fényerősséggel üzemel. 
 

A 16-bites színmélységgel dolgozó, négy nyomógombbal is ellátott apróság kiválóan alkalmas lehet okosórák, kerékpáros kilométeróra, különböző viselhető eszközök, illetve akár apró játékgép készítésére is – ezek a konfigurációk minden esetben az Ardunio miniatürizált változatára, a TinyDuino platformra épülnek.
 

A pici kijelzőhöz kész programok is vannak, így ha összeraktuk a rendszert, már csak fel kell programozni a vezérlőt és használhatjuk is újdonsült alkotásunkat. A felprogramozás kész appok esetén pár kattintás – igazából egy sornyi kódot sem kell írni, ha nem akarunk módosítani a funkciókon. Az appok között okosóra alkalmazás, videólejátszó alkalmazás, illetve egy játék is lapul. Az okosóra alkalmazás képes a bejövő hívás adatainak megjelenítésére, de szöveges üzenetek, illetve tweetek is olvashatóak rajta. Ehhez persze nem elég a kijelző, hisz kellenek a megfelelő shieldek, valamint maga a TinyDuino lap is, plusz az áramellátásról is gondoskodni kell – hordozható eszközöknél például egy akkumulátorral. Az említett alkalmazás Android és iOS alapú mobileszközökkel egyaránt együtt tud működni, hála a megfelelő appoknak.
 

Az okosórához saját magunk nyomtathatjuk ki a házat az elérhető tervek alapján, a rendszer működéséhez szükséges függvénykönyvtárak, példa alkalmazások, illetve különálló appok a Codebender-ről szerezhetőek be.
 
              
              

Mivel a kijelző TinyDuino támogatással érkezik, így különböző kiegészítők is használhatóak hozzá, amelyekkel új lehetőségek nyílnak. A rendszerhez huszonötféle TinyShield érhető el, amelyek rendkívül sokféle projekthez jók, de speciális bővítőlapokkal különböző külső szenzorok is csatolhatóak a rendszerhez. Akár információs kijelzőt is készíthetünk az újdonságból, ahogy az a lenti példán is látható.
 
 
Maga a kijelző egyébként egy kickstarteres projekt keretén belül kezdi meg pályafutását: a készítők 15000 dollárt tűztek ki célul, de ezt most 30000 dollárra emelték. Aki legalább 25 dollárral támogatja a kezdeményezést a siker felé vezető úton, egészen biztosan kap majd egy TinyScreen-t. 
 
 
 
Forrás:
http://ipon.hu/