Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Tízszer fényesebb lesz a Rákóczi híd

2014-11-19

Ipari alpinisták cserélték ki LED-es lámpákra a Rákóczi híd pilonjai tetején levő tükröket az elmúlt hetekben. Az elhasználódott tükrök a szabványban előírt fénymennyiségnek mindössze tíz százalékát tudták már csak biztosítani, az új ledes világítás viszont a száz százalékot.
 
Ledes fényforrásokra cserélték a húsz év alatt elhasználódott tükrös-reflektoros világítást a Rákóczi hídon (leánykori nevén Lágymányosi híd).  Mint arról beszámoltunk, az elmúlt 20 évben teljesen elhasználódott a Rákóczi híd tükrös-reflektoros rendszerű világítása (aminek lényege, hogy a pilonokon elhelyezett reflektorok felfelé világítva tükrökre vetik a fényt, a tükrök pedig lefelé szétszórják azt). Információink szerint a fő probléma, hogy a foncsor lepergett a tükrökről, ezért a szabványban előírt fénymennyiségnek mindössze tíz százalékát tudták biztosítani.
 
A lámpatesteket az elmúlt hetekben szerelték fel ipari alpinisták, akik különleges módszerrel másztak fel a pilonokra. Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. igazgatója elmondta, hogy a csere a tervekkel együtt 75-80 millió forintba került. A LED-ekkel évi 2,2 millió forintot tudnak megtakarítani az áramdíjon.
 
 
Az egyik képen a pilonból kiugró régi lámpatest látható, az az ideiglenes világítás, aminek a helyére díszvilágítási jelleggel fényvető kerül, hogy a pilont megvilágítsa. Ezáltal a híd megszokott látványképe alig változik. A próbavilágítás hamarosan megkezdődik. A beruházást az év végéig teljesen befejezik.
 
 
Forrás:
http://index.hu/