Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Tűzzel-vassal a napelemek ellen!

2015-01-30

Három a magyar igazság tartja a közmondás, ám törvényalkotónak sikerült ezt is túlszárnyalnia. Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt. 

"Érthetetlen számunkra ez a nagy igyekezet. Az elmúlt egy évben a megújuló energiaipar elleni intézkedés-sorozatba illeszkedik be a legutóbb kivetett, a sorban ötödik elem, a termékdíj. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem feltétlen az adó, hanem annak átgondolatlannak tűnő mértéke, illetve bevezetésének mikéntje ellen emeljük fel szavunkat."
 
Tiltakozik a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a hazai napelemes rendszerekre kivetett és azok elterjedést gátló rendelkezések ellen! 
 
 
Mik is ezek:

1. Napelemes termékdíj, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj ~ 5%-al emeli a napelemek árát.

2. A csökkentett átvételi ár,  2015. január 01-től csökkentett KÁT (kötelező átvételi tarifa) árak ellen. A megújuló alapú villamosenergia termelő beruházások megtérülési ideje ezzel lényegesen kitolódik, ami a támogatás hiánya miatt már egyébként is kétségessé tette némely beruházást.             
 
3. Új OTSZ - új költségek, A 2015.03.05-től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé táv és kézi működtetésű egyenáramú tűzvédelmi kapcsoló beépítésére, ez további 10-15%-os beruházási többletköltséggel jár. 
 
+ 1 A ráadás, a megítélt pályázati támogatások drasztikus csökkentése Az elbírált pályázatok támogatási keretének drasztikus csökkentése, a KEOP-2014-4.10.0/K és KEOP-2014-4.10.0/N pályázatokra szánt támogatási keret drasztikus csökkentése ellen (1260/2014. (IV.22.) Korm. határozat). Mit ér a rezsicsökkentés, ha közben folyamatosan növekednek az adóterhek, gátolva ezzel a fejlett energiatakarékos technológiák, és a megújuló energiahasznosító rendszerek elterjedését! 

Érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy addig, amíg a világ 70 országa átvette az EEG-t (Német megújuló energia törtvényt) nálunk nincs megújuló energia törvény - az öt éve fiókban pihenő METÁR - amely kiszámíthatóvá és tervezhetővé tenné a megújuló energiahasznosító beruházásokat.

Kiss Ernő és Bocsó Imre az MNNSZ elnöke és alelnöke.
 
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/