Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

UV-fényű hűtők a tökéletes eprekért

2014-09-04

Egy tanulmány szerint ultraibolya fényű LED-ekkel meghosszabbítható a gyümölcsök eltárolhatósága a hűtőben, megőrizve a gyümölcs színét és egészség szempontjából hasznos tápanyagait. Az epret például szinte teljesen érett állapotban kell leszedni, emellett a gyümölcs hajlamos a gombás megbetegedésekre, ami korlátozza az eltarthatóságát. Korábbi kísérletek tanúsága szerint a gyümölcsök tovább tárolhatók, ha a betakarítás után már fertőtlenítő ultraibolya fénynek van kitéve. Az UV-fény azonban veszélyes az emberre, a fénycsövek pedig elég rosszul viselik a hűtőberendezések hőmérsékletét, higanytartalmuk miatt pedig fokozott körültekintést igényelnek.

Steven Britz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának ételösszetevők és ételegészségügyi laboratóriumában arra volt kíváncsi, milyen alternatívát kínálnak a nemrég kifejlesztett ultraibolya LED-ek, melyek hasonló anyagokon alapulnak, mint a Blu-ray lejátszókban alkalmazottak. Az UV LED-ek jól működnek a hideg körülmények között, kibocsátott hullámhosszaik pedig kevésbé veszélyesek, mint a higanyos csöveké, emellett pedig energiahatékonyak is.

Britz egy LED-gyártó, a Sensor Electronic Technology mérnökei segítségével megépített egy prototípust, amivel egy 95 százalékos páratartalmú hűtőházban tárolt epreket világítottak meg. Az epreken kilenc nap, a kezeletlen gyümölcs hűtőben tarthatósági idejének kétszerese után sem jelentkeztek a penészedés jelei, megtartották nedvességtartalmukat és csupán egy keveset vesztettek az egészséghez hozzájáruló antocianin összetevőiből, ami a gyümölcs színét is adja. "Elméletileg ezt más gyümölcsökkel is elérhetjük" - nyilatkozott Britz a New Scientistnek.

Elképzelése szerint a jövő háztartási hűtőszekrényei kaphatnának egy UV LED-ekkel felszerelt rekeszt, amiben a LED-ek automatikusan felkapcsolódnak, amint a hűtő ajtaja bezárul. Az áruházak olyan hűtőberendezésekben tehetnék ki a gyümölcsöket a vásárlók számára, melyek meggátolják az UV-fény kijutását, az ajtó kinyitásakor kikapcsolva a LED-eket. "Az ultraibolya kezelés azért jó, mert egy felületi kezelésről van szó, és az összes károsító tényező innen éri a gyümölcsöt" - magyarázta Randy Worobo, az amerikai Cornell Egyetem egyik ételbiztonsági kutatója, hozzátéve, hogy a hatékonyság érdekében biztosítani kell, hogy a fény minden irányból érje az epret. "Bármilyen árnyékolás esetén a védelem mit sem ér" - mondta.
 
 
 
Forrás:
http://sg.hu/