Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Úgy gondolod, jól síelsz? A világ első okos síléce menet közben megmondja!

2017-02-12

 

Két francia cég együttműködéséből született meg az a síléc, amelyik sok mindent elárul a sportoló stílusáról, teljesítményéről.

A neves sportszergyártó Rossignol és a tech startup PIQ Sport Intelligence (ez utóbbi cég viselhető eszközöket készít, amely analizálja a sportoló mozgását) egy olyan sílécet készített, amelyik a lehető legtudatosabbá teszi a sípályán töltött időt. Fejlesztői a világ első okos síléceként emlegetik.

A high-tech síléc a Rossignol népszerű és ikonikus Hero Master modelljén alapszik, amelybe a PIQ nanokomputerét integrálták. Ezt GAIA (Group of Artifical Intelligence Applications) rendszerrel programozták, amelynek a specialitása a mozgások követése a sportolás során, és képes visszajelzést adni a tapasztaltakról. A síelésnél a mesterséges intelligencia figyeli a különféle jellemzőket, a sebességet, a fordulások szögét, a különböző erőhatásokat – percenként 195 ezer különféle adatot elemez. Mindebből olyan statisztikákat tud a síelő elé tárni, amelyekhez korábban nem juthatott hozzá.

Forrás: www.hvg.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

A léc orr részébe LED-eket építettek, ezek azonnali vizuális információkkal szolgálnak, amelyeket korábban csak a lecsatolás után kaphatott meg a síelő, így akár menet közben is változtathat mozgásán, stílusán. A síléc egyelőre csak prototípus (a napokban mutatták be a müncheni ISPO sporteszköz kiállításon), de a projekt folytatódik, és a fejlesztők remélik, hogy piacra is kerülhet majd az intelligens sporteszköz.