Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Új jövevény Magyarországon: a mobil, amelyik tényleg 2-3 napig bírja

2014-10-05

Valóban többnapos használati idővel bír, és más készülékeket is képes tölteni a Lenovo legújabb közép-felsőkategóriás okostelefonja. Ennél persze sokkal több is van benne – részletes tesztünkből minden kiderül.
 
A Lenovo márkanév hallatán legtöbbünknek egy IBM génekkel rendelkező laptop, vagy esetleg egy tablet jut az eszünkbe, azonban a vállalat mostantól kezdve mindent megtesz annak érdekében, hogy nevéről okostelefonok is átvillanjanak az agyunkon. Nemzetközi fronton már évek óta így tesznek: a Lenovo a világ harmadik-negyedik okostelefon-gyártója. A mobiljaik hazai forgalmazásába azonban csak néhány napja vágtak bele, mi pedig rögtön le is teszteltük az első körben Magyarországra hozott legütősebb modelljüket, az S860-at.
 
 
 
Amper, Amper és Amper
 
A gyártók mostanság sajnos gyakran hajlamosak arra a gaztettre, hogy néhány tizedmilliméternyi vékonyításért cserébe beáldoznak pár száz mAh akkumulátorkapacitást, mi pedig emiatt egyre gyakrabban dugjuk töltőre az elegánsan karcsú új szupermobiljainkat. Nos, a Lenovo S860 abszolút nem ezen elgondolás mentén készült: ebbe a telefonba egy nem kevesebb mint 4000 mAh-s aksit pakoltak a gyárban. Ez ugyan éppen hogy csak elmarad a Huawei Ascend Mate7-ben lévő akkumulátor 4100-as értékétől, viszont jelentősen meghaladja a mostanság átlagosnak mondható 2500-3000-es szintet.
 
Ennek eredményeképpen egy olyan telefont markolhatunk, mely a gyártó szerint 40 napos készenléttel és több mint 40 órás beszélgetési idővel bír, és amely tapasztalatunk szerint átlagos használat mellett a gyakorlatban is simán hozza a 2-3 napos üzemidőt. Amellett, hogy ez kiváló értéknek számít manapság, azt is hozzá kell tennünk, hogy az alapcsomag részét képező USB-adapter révén akár még egy másik telefont vagy tabletet is tölthetünk az S860-ról. Némi negatívum ugyanakkor, hogy a gyári töltő sajnos csak 1 amperes kimenettel bír, vagyis körülbelül négy óra alatt tölthető fel a teljesen lemerült aksi, mely egyébként házilagosan nem cserélhető.
 
        
 
 
Fémtégla
 
A gigantikus akkumulátornak persze kell a hely, ennek megfelelően jelen tesztkészülékünk jelentősen nagyobb méretű, mint a riválisai. A 10,3 milliméter vastag készülékház ráadásul nem kevesebb mint 190 grammot nyom a mérlegen, tehát abszolút érezni lehet, hogy a telefont az ebéd után zsebre vágtuk, vagy esetleg ott felejtettük az étteremben. A titánszinű borítás minőségi fémből, egész konkrétan szálhúzott felületű alumíniumból készült, ami egyrészt igen komoly masszivitást kölcsönöz a telefonnak, másrészt pedig nagyon jól is mutat.
 
 
SIMpatikus
 
A kínai trendnek megfelelően a Lenovo S860-ba nem egy, hanem rögtön két SIM-kártya pakolható bele, mégpedig a bal oldalt elhelyezett apró kis fémtálca révén: a microSIM-ek közül az első komplett 2G/3G támogatást élvez, a második pedig egyszerűen 2G-módban használható.
 
 
A bekapcsológomb és a hangerőállító kezelőszervek az ellentétes oldalon landoltak, ahol egy dedikált exponálógombnak is bőven jutott volna hely, de erről sajnos le kell mondanunk. A felső élen figyel a szokásos 3,5 milliméteres jack dugalj, melyhez kompatibilis vezetékes headset is jár alapáron, de persze nem éppen a felsőkategóriából való példány. Mikrofonból a korrekt zajszűrés miatt kettőt kapunk, a fedetlen microUSB-port pedig az alsó él közepén található. A vízállóságról nem gondoskodott a Lenovo, így jobb, ha az S860-at még véletlenül sem pottyantjuk vízbe.
 
 
Kijelző
 
Bár fizikai méreteit tekintve a Lenovo S860 nagyobb az LG G3-nál, a benne helyet kapott kijelző bizony kisebb lett a koreai versenyző remek 5,5 colos QHD panelénél – vagyis a kávák az átlagnál mindenképpen vastagabbak. Az 5,3 colos képátlójú IPS LCD a kategória átlagának megfelelő 1280x720 pixeles felbontással rendelkezik, a pixelsűrűsége 277 ppi, a fényereje rendben van és a betekintési szögeire sem lehet panasz.
 
                              
 
A kijelző személyre szabhatóságára nagyon odafigyeltek, ugyanis külön témaközpontban választhatjuk ki a számunkra leginkább tetsző alap-, indítási, értesítési, illetve tárcsázó témákat. A kijelző felett ott a mindenről értesítő notifikációs LED, alatta pedig három, háttérvilágításos érintőgombra lehetünk figyelmesek.
 
 
Sminkelt robot
 
Az Android 4.4.2-es (KitKat) alapokra egy alaposan átalakított felhasználói felületet húzott rá a Lenovo, mely némi megszokást követően alapvetően jól kezelhető. Ezzel együtt mi a színvilágát enyhén rikítónak találtuk. Ennél nagyobb probléma, hogy a hétköznapi használat során több helyen is furcsa magyar szövegrészleteket találtunk a szoftverben, így például jót mosolyogtunk/sírtunk a "névlegyek"-en és a "cellatelefon"-on. A tesztelési időszak alatt egyébként kijött egy közel 500 MB-os frissítés a telefonra, de ez nem sokat lendített előre a magyartalanságok és hibák javításán.
 
                                      
 
Hagyományos főmenü nincs, vagyis az ikonok, mappák és widgetek a rengeteg kezdőoldali slide-on figyelnek, a kijelző alsó sorába pedig négy fontosabb ikont tudunk odabiggyeszteni. A felső sorból lehúzható sávon alaphelyzetben öt gyorsikon látható, de egy lefelé történő húzással számos újabb hasonló ikon is elővarázsolható.
 
 
Szolgáltatások
 
A telefon gyári állapotában böngészni a Chrome-mal és az profi letöltésmenedzselő funkcióval ellátott UC Browserrel is tudunk, ezenkívül pedig kapunk többek közt teljes licences Kingsoft Office-t, 30 napos Route 66 próbaverziót, AccuWeathert, valamint egy úgynevezett Vezetés Appot. Ez utóbbi elindításával egy vezetés közben ideális, nagyméretű gombokkal megspékelt felületre kerülünk, mely többek közt dashcam funkcióval is bír, vagyis akár Full HD-ben is rögzíthetjük a kocsink előtti történéseket. A Lenovo Security minden földi jóval fel van vértezve, így például van benne víruskereső, adatvédelem, üzenetszűrő, gyorsító, privát tér funkció, lopásvédelem és szülői felügyelet is. A SYNCit révén a névjegyek, az SMS-ek, a híváslista és az eszköztár szinkronizálható, a SHAREit pedig a telefon, a tablet és a PC közötti fájlátvitelt teszi könnyebbé.
 
                                                
 
 
Extrák
 
Apró figyelmesség, hogy a zsebben lévő telefon automatikusan hangosabban csörög, ha pedig a csörgő telefont felemeljük az asztalról, akkor magától csökken a hangerő. A szintén extraként említhető intelligens készenlét lényege, hogy amíg nézzük a kijelzőt, addig az egész biztosan nem megy le alfába (ilyet tudnak például a Samsung csúcskategóriás modelljei is), az intelligens hívás pedig arról szól, hogy egy hívás indításához nem feltétlenül kell rányomni a tárcsázásra, hanem elég fülhöz emelni a készüléket.
 
Érdekesség még, hogy a telefon képernyője akár rázással is zárolható, a "széles érintés" lényege pedig, hogy ha a kijelzőn bárhol nyomva tartjuk az ujjunkat, akkor feljön egy átlátszó gyorsmenü, mely a számunkra fontos funkciókat bármikor könnyen elérhető formában vonultatja fel. Ezenkívül említést érdemel még az SOS vészjelzés funkcióval megspékelt elemlámpa, a számológép, a diktafon, az FM-rádió, a wifi hotspot funkció, illetve a digitális iránytű.
 
                                                          
 
 
Sebesség, memória, kamera
 
Nem mondanánk lassúnak a telefont, de a teszt során időről időre belefutottunk kisebb-nagyobb döccenésekbe, melyekért leginkább a nem éppen friss chipset tehető felelőssé. A MediaTek MT6582-es okosság négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A7 processzormagot rejt magában, ami ahogy az imént jeleztük, nem túl nagy truváj. Viszont a mellé pakolt 2 GB RAM nagyon is kellemes meglepetés.
 
Az integrált flashmemória 16 GB kapacitású és ebből alaphelyzetben 11,5 GB szabad belőle, amit aztán alaposan be is kell osztanunk, lévén, hogy a microSD bővíthetőség ezúttal nem játszik. Ehhez hasonlóan a villámgyors 4G/LTE mobilnet is a hiányzók listáját gyarapítja, vagyis ezúttal be kell érnünk a 21 Mbit/s-os 3G HSPA-val, illetve a mellé pakolt b/g/n Wi-Fi-vel, valamint Bluetooth 3.0-ával.
 
Az előlapi kamera 1,6 megapixelt vonultat fel, hátoldali társa révén pedig maximum 8 megapixeles fotók, illetve Full HD felbontású és 17 Mbit/s-os bitrátájú videók készíthetők. Az autofókusz közepes sebességű, sötétben jól jön a LED-segédfény, a felvételek minősége pedig némileg meghaladja a várakozásainkat.
 
                                                                    
 
 
Lájkolható?
 
A Lenovo S860 azoknak ajánlható, akik a combos akkumulátorért hajlandóak szemet hunyni az átlagnál nagyobb méret és tömeg felett, illetve akiket a kisebb lassulások és a néhol furcsán fordított magyar feliratok sem zavarnak túlságosan. Ezenkívül a microSD slotnak és az LTE-nek is örülnénk.
 
Azt viszont abszolút lájkoljuk, hogy a Lenovo egy minőségi fémházas, IPS-kijelzős, 2 GB RAM-os, korrekt kamerás és dupla SIM-kártyás újdonságot vezet be hazánkban. A piaci sikerhez persze a vonzó árcédula is szükséges lenne, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a kártyafüggetlenül 90 ezer forintos Lenovo S860 némileg túl lett árazva.
 
 
 
Forrás:
http://hvg.hu