Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Új roncsautó-program Romániában: hibrid és villanyautók vásárlását támogatják

2016-05-04

Akár hatezer eurós kedvezményt is kaphat az a személy, aki elektromos autót vásárolna – erről Cristina Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter beszélt a szerdai kormányülést követően, amikor bemutatta a villanyautók vásárlására ösztönző kormányprogramot-írja a maszol.ro.
 
A tárcavezető tájékoztatása szerint az eddigi roncsautó-program kibővül a hibrid valamint az elektromos gépkocsik vásárlását ösztönző ággal.
 
 
A régi gépkocsit a roncsautó programba leadó személy egy 6500 lejes utalványhoz jut, e mellett pedig egy 20 ezer lejes utalványt és egyéb kedvezményeket is kap, vagyis az elektromos személyautóját megközelítőleg 6000 eurós kedvezménnyel vásárolhatja meg.
 
Az eddigi  6500 lejes támogatás mellett két újabb bónusz is elérhető: 750 lej abban az esetben ha az újonnan vásárolt autó széndioxid-kibocsátása kisebb a kilométerenkénti száz grammnál, e mellett 1500 lejes értékjegy is felvehető, ha a vásárló hibridautót venne. Ha tehát mindkét feltétel teljesül, az új autóra nyújtott kedvezmény közel kilencezer lej lesz.
 
Abban az esetben, ha valaki teljes egészében villanyautót vásárolna, a leadott autóért kapott 6500 lej mellett 20 ezer lejes támogatást kaphat a villanyautókra kiírt kormányprogram segítségével. Ez esetben azonban nem feltétel egy kiöregedett jármű leadása, a 20 ezer lejes támogatás e nélkül is elérhető.
 
A környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány a villanyautóknak szükséges töltőállomás-rendszer kiépítését is hajlandó támogatni, a tárca ezzel kapcsolatosan az autóipar képviselőivel folytat tárgyalásokat.
 
A kormány reméli, hogy idén körülbelül húszezer környezetszennyező járművet tudnak kivonni forgalomból.
 
Korábban szintén a maszol.ro számolt be róla, hogy elenyésző az elektromos autók száma Romániában. Összesen 50 elektromos járművet helyeztek forgalomba Romániában a múlt évben, a villanymeghajtású autók elterjedésére azonban egyelőre várni kell.
 
Az elektromos járművel romániai elterjedéséhez azonban még hosszú az út, hiszen az uniós országokban tavaly összesen 90 ezer ilyen járművet helyeztek forgalomba, a romániai adat ennek a 0,1 százalékát sem teszi ki – írja a Hotnews.ro.
 
Az országos gépjármű nyilvántartó hivatal (DRPCIV) adatai szerint 2015-ben 32 elektromos autót és 14 villanymeghajtású mopedautót helyeztek forgalomba. Az adatok szerint ezek között van 14 darab a prémium kategóriás Tesla Model S is, amelynek ára Európában 66 és 88 ezer euró között van.
 
A 22 ezres Reanult ZOE villanyautóból 11 lelt gazdára Romániában, a 6 780 eurós Renault Twizy-ből pedig tíz kelt el.  A Volkswagen három elektromos járművel van jelen Romániában: két e-up! és egy e-Golf, darabonként 25 ezer és 36 ezer euró áron. Forgalomba helyeztek ugyanakkor két villanymeghajtású Mecedeszt, egy Piaggio Porter haszongépjárművet és egy Tazzari mopedautót is.
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu