Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Üzletileg is megérett a LED-es közvilágítás

2016-06-10

Na persze nem úgy, mint Dunaújvárosban (vagy több, a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozott cég által végzett "elsötétítési" projekt esetében), hanem tisztán technológiai és üzleti szempontok alapján. A LED technológia ugyanis e szinten, a fény- és szolgáltatási szintek megtartása mellett is akár 60 százalékos megtakarításra lehet képes – és az önkormányzatok számára akár 10-12 éves megtérülési idővel kalkulálható befektetésként is elérhető.
 
Az elmúlt években látványos fejlődés történt a közvilágítási technológiában. A pár éve még igen drága beruházásnak számító fénydiódák (LED) rohamosan javuló teljesítménymutatói mára elérték azt a szintet, hogy azonos fényáram-kibocsátás mellett, áramfogyasztási igényük kevesebb, mint a felére csökkent az elmúlt 10 évben, így a közvilágítási költségeknek már akár 60 százaléka is megspórolható egy LED-es korszerűsítéssel – állítják a magyar tulajdonú közvilágítási szolgáltató GREP Zrt. szakértői. A szignifikáns költségcsökkenés révén pusztán a megtakarításból 10 év alatt kamatostul megtérülhet a beruházás. Ez lehetőséget ad arra, hogy az egyre népszerűbbé váló energiahatékonyság alapú, hosszú távú, jellemzően 15 éves szerződés (EPC) keretében, az önkormányzatok egyszeri, nagy beruházás nélkül valósítsák meg a korszerűsítést, a megtakarításból fedezve a költségeket.
 
A hazai közvilágítási helyzet regionális összevetésben egyébként a fejlettek közé sorolható, azonban a több mint 1,4 millió lámpatest 90 százalékát a kompakt fénycsövek, illetve a nátriumos technológia teszi ki, a LED-es korszerűsítés még gyerekcipőben jár. Egy szemléletes összevetés, hogy a nátriumos lámpák 117 wattos teljesítményéhez képest a fénydiódák 45 wattal képesek elérni ugyanazt a megvilágítási szintet. „A közvilágítás korszerűsítés jövője egyértelműen a fénydiódás technológiában van, amely jelenleg már elérte azt a hatékonysági szintet, ami mellett észszerű időtávon belül megtérülhet a beruházás az önkormányzatok számára” – hangsúlyozta Makra József, az ország eddigi legnagyobb LED-es korszerűsítését kivitelező vállalat, a GREP Zrt. vezérigazgatója. A cég idén cseréli Érd közel 9000 lámpatestét LED-es fényforrásra, amely a korábbi költségekhez képest 60 százalékos megtakarítást jelent majd a városnak.
 
 
Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a fénydiódás technológia. Amellett, hogy mára a közvilágítás szempontjából is tökéletesen alkalmazható, tiszta fehér fényt kibocsátó, és megfelelő fényszórási paraméterekkel rendelkező lámpatestek váltak elérhetővé, a LED-es technológia energiahatékonysága is sokat javult. Az elmúlt 10 évben közel felére csökkent az azonos fényerősség kibocsátásához szükséges energiamennyiség. Ez a hatékonyság már egy kisváros esetében is többmilliós nagyságrendű megtakarítást jelent éves szinten a költségekben (mind villamos energia, mind üzemeltetési költségekben), hogyha fénydiódákkal korszerűsítik a közvilágítást. Egy nagyobb város esetén, ahol 6-7 ezer lámpatest világít, évente több 10 milliós költségcsökkentés is elérhető a korábbi közvilágítási kiadásokhoz képest.
 
Az megtakarítás az áramköltségen kívül a karbantartási költségekben is megmutatkozik. A jelenleg elérhető fénydiódák élettartama 25 év, így a megnyúlt életciklussal kevesebb pótlásra és karbantartási munkára van szükség, amely kevesebb hulladékkal is jár. Emellett, mivel a LED irányított fényének köszönhetően a fényszórás kizárólag a megvilágítani kívánt területre szabályozható, minimálisra csökken a fényszennyezés is. A világítás legoptimálisabb vezérlése pedig az éjszakai fényáram-szabályozással érhető el, amely a fényerő mérséklését jelenti a legkevésbé forgalmas időszakban. Ezzel a fejlesztéssel már régebbi világítási technológia esetén is akár 30 százalékos energia-megtakarítás is elérhető.
 
Ez a hatékonyságnövekedés teszi egyre népszerűbbé az energiahatékonyság alapú szerződéssel (EPC – energy performance contracting) elérhető korszerűsítéseket. „Az EPC-finanszírozás lényege, hogy az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmibe sem kerül a beruházás, a kivitelezést és tervezést a szolgáltató biztosítja, amely a reálisan 12-15 éves szerződési futamidő alatt a garantált energiafelhasználás-csökkenés egy részéből finanszírozza a meglévő berendezések modernizálását, és az esetleges lámpacseréket. A szerződés lejárta után pedig már a teljes megtakarítás a helyhatóságok büdzséjét gyarapítja” – mondja Makra József..
 
 
Forrás:
www.hvg.hu