Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Vácon is Orbán veje nyerte a közvilágítási tendert

2015-03-08

Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége fogja végezni Vác közvilágításának korszerűsítését is. Az alpolgármester az MTI-ben örvendezett, mennyit fog spórolni a város az új világításnak köszönhetően. Pénteken derült ki, hogy Gyálon is Orbán Ráchel férje vitte el a megbízást.
 
Új, LED-es lámpatestekre cserélik a régieket Vác számos pontján idén nyárig, a közvilágítás korszerűsítésére a Pest megyei város csaknem félmilliárd forintot nyert uniós pályázaton – közölte a település alpolgármestere, a fideszes Pető Tibor pénteken az MTI-vel.    
 
A lámpatestek cseréjére kapott 496 millió 400 ezer forintnyi támogatás a projekt összköltségének 85 százalékát fedezi, a többi pénzt  az önkormányzat saját forrásból biztosítja.  A munkálatokat a nyilvános pályázaton nyertes Elios Innovatív Energetikai Zrt. végzi majd, a vállalkozói szerződést a napokban írták alá – tájékoztatott az alpolgármester.
 
A közleményben ez nem szerepel, de az Elios Zrt. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége.
 
A tervezés, majd a tervek engedélyeztetése után kezdődhet a LED-es lámpatestek gyártása és szerelése. A lámpatesteket folyamatosan cseréli majd a kivitelező, a munkával várhatóan nyárra végeznek. Az Elios vállalta, hogy a szerelés után folyamatosan ellenőrzik majd az új lámpák működését, és
ha hibát észlelnek, kijavítják.
 
A korszerűsítésnek köszönhetően a város az előzetes számítások alapján évente több mint 37 millió forintot tud megspórolni, ami a jelenlegi  fogyasztás költségének mintegy 39 százaléka. A leszerelt hagyományos lámpákat átvizsgálják, és a megfelelő állapotban lévőket ott helyezik el, ahol már kiépítették a közvilágítási hálózatot, csak a lámpatestek hiányoznak – közölte Pető Tibor. 
 
Pénteken derült ki, hogy a gyáli közvilágítás korszerűsítését is Orbán Ráhel férjének cége végezheti annak ellenére, hogy nem az övék volt a legolcsóbb ajánlat. Az elmúlt egy hónapban három olyan találat is akad a Közbeszerzési Értesítőben, amely az Elios győzelméről ad hírt uniós pénzből megvalósuló világítás-korszerűsítési programokban. Zalaegerszegen 5865 LED-es világítótestet szerelhet fel Tiborcz István cége nettó 850,6 millióért, Keszthelyen 2629-et 318,4 millióért, de a legnagyobb fogás Pécs, ahol 7023 lámpatestet rendeltek nettó 894 millióért az Eliostól, ahol ráadásul az OTP-tól felvett kölcsönből fedeznék a beruházást. Szentesen is pályáztak, de elvitte előlük más a 325 milliós beruházást.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/