Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Variációk ablakra – 5 bámulatos megoldás ablakaid hangsúlyozására

2017-02-15

 
Hajlamosak vagyunk kizárólag a funkcionalitás szemüvegén keresztül gondolkodni róluk, pedig az ablakok ennél sokkal többet jelentenek otthonunkban. A fény és a természet kapuját! Ezért sem mindegy, mekkora hangsúlyt adunk nekik a lakásdekorációban. Többnyire minél többet, annál jobb. Mutatjuk, hogyan tehetjük meg mindezt bármely helységben szinte észrevehetlenül.
 
 
 

1. Fa párkányzat

A fa párkány az egyik legklasszikusabb dekorációs megoldás az ablak körül. Igaz, manapság egyre többen átsiklanak felette, ha lakásdekorációról van szó, mondván, hangulatában nem passzol a kortárs stílusú otthonbelsőkhöz. Ez azonban nem igaz. Önamgában használva képes modern, letisztult hatást kelteni. Ráadásul fügönnyel és festett fa ládákkal párosítva tökéletes megoldás bármely konyhában vagy fürdőben – azokon a helyeken, ahol a szövet borítású berendezési tárgyak kevésbé ellenállóbbak a “vizes találkozásokkal” szemben.

 

2. Festett ablaktáblák

A méretre vágott párkányzat tökeletes alternatívja lehet a színezett ablakkeret. Még a függönyt is megspórolhatjuk vele. Ha pedig vagyunk elég elszántak ahhoz, hogy saját kezűleg lássunk hozzá, a színskála gyakorlatilag végtelen. Azt keverünk ki magunknak ugyanis, amit csak szeretnénk. Ugyanakkor ha igazán elegáns végeredményt szeretnénk elérni, sötét barna vagy fekete színekkel mindenképp dolgozzunk.

 

3. Függöny csuklós tartón

Korábban nagyon közkedvelt, mára méltánytalanul mellőzött ablakdekorációs megoldás. Mindössze egy “csuklós” függönyrudat kell hozzá beszereznünk, ami engedi, hogy a függönyt 90°-ban kifordítsuk az ablaktól. Brilliáns megoldás, ha olyan feltételeket szeretnénk teremteni a hálószobában, melyekkel pillanatok alatt besötétíthetünk anélkül, hogy összegyűrnénk vagy egy erősebb mozdulattal letépnénk a helyéről a sötétítőfüggönyt.

 

4. Testet sötétítőfüggöny

Nem lenne teljes a listánk, ha nem térnénk ki a klasszikus sötétítőfüggönyök dekorációs szerepére. Egyrészt – színüktől és anyaguktól függően – tökéletesen alkalmasak arra, hogy elegáns hangulatot kölcsönözzenek otthonunknak. Különösen közkedveltek a bársony drapériák, melyek középen megkötve és a földig lógatva mutatnak a legjobban. De keverhetjük a sötétítő hangulatvilágát zsenília szövettel, kecskebőr anyagokkal, selyemmel és szokatlanul merész színválasztással is.

 

5. Vékony drapériák

A vékony függöny egy biztos megoldás: úgy teremt privát hangulatot, hogy közben rengeteg fényt enged be a szobába. Északi fekvésű helységekbe éppúgy passzol, mint nagy forgalmú utcára néző ablakok elé. A legdekoratívabb megoldás a plafontól a padlóig érő variáció. Könnyed, sejtelmes, érzéki. Számtalan színben kapható, így szabadon kísérletezhetünk. Ami garantáltan működik majd: semleges színű falakhoz pasztel színű függöny.

 
 
 
Forrás: www.otthonokesmegoldasok.hu