Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Veszélyes fényforrások – 13 + 1 tipp a karácsonyi fényfüzérekhez!

2014-12-24

Az ünnepi időszakban sajnálatos módon megnő a lakástüzek száma, amit a gyertyák, csillagszórók mellett a nem megfelelő szigetelésű fényfüzérek is okozhatnak. Ebben a cikkben megtalálod, hogy mire kell figyelned ahhoz, hogy a karácsonyi fények valóban meghitté tegyék az ünnepeket.

 
 1. Csak megbízható helyen vásárolt fényfüzért használj!
 2. A vásárlás előtt ellenőrizd a csomagoláson, hogy a termék beltéri vagy kültéri. A kertbe kitehető fényfüzér használható a lakásban is, de fordítva, a beltéri világítás szabadban való elhelyezése kifejezetten veszélyes lehet.
 3. A kültéri fényfüzérek működtetéséhez általában hosszabbító is szükséges. Ennél is vigyázz rá, hogy kizárólag kültéri változatot vegyél.
 4. Ha az évekkel ezelőtt vett lámpákat vagy a régi hosszabbítót szeretnéd a kertben használni, akkor mindenképpen ellenőriztesd szakemberrel a szigetelést.
 5. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is fokozottan ellenőrzi a karácsonyi szezonális termékeket. Az NFH vizsgálja az árfeltüntetést, az akciók érvényesítését, a vásárlói tájékoztatást és a termékbiztonságot. Ez utóbbinál kiemelten nézik a fényfüzérek megfelelőségét.
 6. A hatósági vizsgálatok során sajnos még mindig gyakran találnak balesetveszélyes fényfüzéreket, amelyek áramütést okozhatnak vagy meggyulladhatnak. A szakemberek szerint arra kell figyelni vásárláskor, hogy vastag legyen a vezeték, lehetőleg legyen rajta felirat (gyártó, CE-jelölés) és a csatlakozó dugó szabványos méretű legyen. Olyan terméket válassz, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak.
 7. Ne csak a karácsonyfád legyen zöld, az alacsonyabb áramszámlához válaszd az energiatakarékos LED-világítást. Bár ezek a fényfüzérek drágábbak, mint a hagyományosak, de egy idő után jócskán megtérül az áruk, az energiatudatos áramfogyasztásban pedig verhetetlenek. A LED további előnye, hogy mielőtt valamelyik izzó kiégne, elhalványul a fénye, így előre látható, hogy melyik égőt kell cserélni.
 1. Kerüld a gyanúsan olcsó, silány termékeket! Ezeknél ugyanis nincs garancia arra, hogy például a kültérinek árult termékek valóban megfelelnek az érintésvédelmi előírásoknak.
 2. Ne hagyd hosszú ideig bekapcsolva a díszítő elemeket, mert azok túlmelegedhetnek. Éjjelre, vagy ha nincs senki otthon, akkor mindenképpen kapcsold le a beltéri díszvilágítást, de a kültérinél is ajánlott az áramtalanítás.
 3. A kültéri fénysor beüzemelését olyan villanyszerelőre bízd, akinek kellő tapasztalata van, mert egy rosszul kivitelezett kötés, csatlakozás amellett, hogy balesetveszélyes, akár ahhoz is vezethet, hogy egy hibakeresés miatt fel kell ásni a kertet.
 4. A kültéri világításnál fennáll a beázás és a rövidzárlat veszélye is. Ne feledkezz meg a tűzvédelmi szempontokról sem: a száraz avar, a lehullott tűlevelek vagy az elszáradt gallyak könnyen meggyulladnak. De az is előfordulhat, hogy a műanyagból készült termékeket, töméseket, szigeteléseket a kutya szétrágja.
 5. Arra is figyelni kell, hogy a kiégett fényforrások cseréjénél a tömítéseket sérülésmentesen helyezzék vissza.
 6. Ha nemcsak az ünnepek idején szeretnéd használni a kerti világítást, akkor a fényfüzérek mellett/helyett beszerezhetsz reflektorokat, kerti spotlámpákat vagy többféle formájú szolár-, illetve mozgásérzékelős lámpákat is.
 

+1. Bár a LED-eknek a hagyományos fényforrásokhoz képest tényleg rendkívül alacsony a fogyasztása, de az energiatudatosság jegyében nem ajánljuk, hogy kövessék a Guinness-rekorder ausztrál házaspár példáját, akik nem kevesebb mint 502 165 darab LED-égőt használtak fel a kert és a családi ház feldíszítéséhez. A fényfüzérek teljes hossza megközelítette az 50 kilométert.

 

Forrás:

http://fn.hir24.hu/