Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Veszélyesek a kompakt fénycsövek?

2014-03-15

A Stony Brook University kutatói szerint az energiatakarékos izzók a naphoz hasonlóan képesek káros UV-sugarak kibocsátására.

A nap egy nagy izzó gázgömb, amelyből sajnos káros UV-sugárzás is érkezik a földre. A Stony Brook University kutatói szerint azonban a kompakt fénycsövek is képesek ilyen sugarak kibocsátására.

A káros sugárzás akkor fordulhat elő, ha a fényforrás belső, fehér bevonat megrepedezik. A sugárzás nagysága sokkal kisebb, mint a napfény, vagy szolárium esetén. A kísérletek során egészséges bőrszövetet is kitettek a sugárzásnak. A bőrsejtekre káros mennyiséghez legalább 30 cm közelség szükséges.

A kutatás még csak kezdeti szakaszban van, eddig nem tapasztaltak olyant, hogy valaki tényleg leégett volna a kompakt fénycsövek használata során. Egy átlagos munkahelyen 2000 óra alatt éri az embert a fénycsövekből annyi sugárzás, mint 20 perc szeptemberi napozással New York utcáin.
 
 

Az UV-sugárzás elkerülése nem nehéz. Érdemes legalább néhány méterre tartózkodni a fényforrástól, valamint egy üveglap közbeiktatása kiküszöböli a sugárzás esélyét. Emellett kerülni kell a fénycsövek közvetlen nézését is.

 

Forrás:

http://energiaoldal.hu/