Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Készítsd el a saját világítási terved!

2019-01-23

Szeretnéd magad elkészíteni a saját világítási terved? 

Segítünk neked, lépésről-lépésre!

 
A világításnak azon kívűl, hogy megfelelő hangulatot teremt, funkcionálisan is működőképesnek kell lennie. Gondolj bele, ha a kanapén ülsz, és szeretnél könyvet olvasni, akkor az elegendő fény mellett az is fontos, hogy hangulatos is legyen. A dolgozószobában elengedhetetlen az íróasztalon végzett munkához a direkt világítás, de ugyanennyire lényeges a jó légkör biztosítása és az indirekt világítás. Egy adott helyiségben a világítás pontos meghatározásakor figyelmbe kell venni, hogy maradéktalanul megfeleljen az általad választott funkcionális követelményeknek, az igények és az elvárások megfogalmazása ideális a megvilágítási terv létrehozása előtt. 
Nem vagy benne biztos, hogy az otthoni, irodai vagy más területre az általad elgondolt világítás megfelel azoknak az elvárásoknak, amit elvársz a világításodtól? 
Keress meg minket és segítünk világítási terved megvalósításában!
 

Nézzük, mik a lépései a saját világítási terv elkészítésének!

 

Készíts egy funkcionális világítási tervet

 
Ha egy funkcionális megvilágítási tervet szeretnél készíteni, azt több lépésből lehet megtenni. Az alábbiakban ezeket a lépéseket vázoljuk fel:
 

1. lépés: Készíts egy alaprajzot 

 
Rajzolj egy alaprajzot vagy vázlatot a szobáról vagy helyiségről, ahová a világítást szeretnéd megvalósítani. Mindent rajzolj oda, ahol találhtó a térben, mint például az ablakok, ajtók, jegyezd fel a mennyezet magasságát és jelöld az összes bútort, ami a szobában van.
 
 
 
 
 
 
 

2. lépés: Jelöld be, a szoba melyik részén, milyen tevékenységet végzel

 
A szobák különböző részeiben végzett tevékenységek meghatározása segít a megvilágítás típusának kiválastásában. Például, ha a kanapén olvasol és TV-t is nézel, szükség lehet különböző típusú lámpákra, hogy mindkét tevékenységet tudd élvezni. Az étkezőasztal szintén egy fontos terület, ha például az étkezőasztalra nem csak úgy tekintesz, mint egy helyre, ahol étkezik a család, hanem alkalom adtán kicsit kézműveskedtek a gyerekekkel, vagy esetleg a házifeladatot is itt szeretik elkészíteni a srácok, vagy nem csak enni ül le az egész család együtt az asztalhoz, hanem itt látjuk vendégül barátainak, rokonainkat, akkor olyan fényforrást kell használnunk, amely ezekhez a funkcionalitásokhaz alkalmazkodik. 
 
 
 
 
 
 
 

3. lépés: Jelöld meg, hogy honnan jön a fény

 
Az így elkészített alaprajznál, jelöld be, hogy honnan kell, hogy jöjjön a fény. A világítás meghatározásakor kezdd az egész szoba alapvető világítási igényével, azaz az általános  és fővilágítással, amely páldául egy nagyobb fénymennyiséget szolgáló csillárt jelent, majd haladjunk tovább a funkcionális és a hangulatvilágítás meghatározásával a szoba egyes részeiben.
 
 
 
 
 
 
 

4. lépés: Add meg, hogy a dugaljak és a kapcsolók hol találhatóak

 
Add meg, hogy az egyes kapcsolók és aljzatok a kiválasztott helyiség alaprajzában hol találhatóak, így meg tudod határozni, hogy hol lehet bizonyos fényeket fel és lekapcsolni, vagy ha kellenek új kapcsolók és dugaljak, akkor azok helyét kell meghatározni a világítási terv részeként.
 
 
 
 
 
 

5. lépés: Válaszd ki a lámpákat a szoba minden részéhez

 
A szoba különböző részein válaszd ki, hogy milyen típusú lámpákat szeretnél felszerelni a mennyezetre vagy függeszteni. Ezzel meghatározod a stílust és a hangulatot. Jelöld meg ezeket az alaprajzon,  és most már láthatod a szobád teljes kialakítását.
 
 
 
 

További segítségre van szükséged a világítási tervedhez?

Annak ellenére, hogy elkészítetted a világítási terved, és az tartalmazza az összes szükséges információt, a funkcionális világítás kialakításához, még mindig nem találod 100%-osnak, mert nem tökéletes itt-ott?
Ne aggódj, hívj minket, ha további segítségre vagy tanácsadásra van szükséged a világítási terveddel kapcsolatban!
 

Keress minket hétfőtől-péntekig 8-18 óráig 

+36 20 386 9559 mobilszámon vagy írj e-mailt bármikor info@ledmaster.hu