Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Zöld Világítótorony

2013-07-18

Koppenhágában épült meg a Zöld Világítótorony nevezetű épület, mely amellett, hogy egy kísérleti program részét képezi, még aktívházként is megállja a helyét. LED világítás, napelem, napkollektor és hőszivattyú is található benne.


A Model Home 2020 program keretében épített aktívház öt másik társával együtt épült. A hatékony energetikai kialakítás mellett fontos szempont volt a környezetre gyakorolt minimalizált hatás, illetve a magas életminőség is.

Dánia első szén-dioxid semleges középülete lett a Green Lighthouse, melyet a Velux cégcsoport a dán Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága önkormányzatával, a Velfrac céggel, valamint a Koppenhágai Egyetemmel közösen épített. A ház egyébként az egyetem természettudományokkal foglalkozó karához tartozik, a kari társalgónak és diákszolgáltató központnak ad helyet.

A megfelelő fényviszonyokat teljesen természetes megvilágítással érték el, mégpedig a rengeteg ablaknak, automata rolettáknak és árnyékolóknak köszönhetően. A ház hengeres kialakításának köszönhetően a természetes fény mindenhová eljut.
A szellőztetés is természetes módon működik. Az ablakok felső része önműködően nyílik vagy záródik, így juttat friss levegőt az épületbe. Amikor a levegő felmelegszik, az átriumban felfelé száll, a nyitott felülvilágítókon keresztül pedig a szabadba távozik. A melegben való hűtésről a hőelnyelő betonpadlózat, illetve az automatikus felülvilágítók gondoskodnak, melyek éjszaka nyitva vannak.

 

A hengeres kialakításnak köszönhetően az épületbe egész nap besüt a Nap. A falak és a tető jól szigeteltek, így kevesebb fűtésre van szükség. A kiváló minőségű, válogatott ablakok még inkább lecsökkentik a hőveszteséget, meleget csak befelé engednek a napfénnyel, kifelé pedig semmit.
A ház világításáról alacsony fogyasztású LED-es lámpák gondoskodnak, melyekhez a szükséges elektromos energiát a tetőn elhelyezett napelemek állítják elő. A födém egyébként déli irányba lejt, így maximális mennyiségű napfény jut az épületbe. A napkollektorok is a tetőn kaptak helyet, melyek a használati meleg vízről, illetőleg a fűtésről gondoskodnak. A fűtőtestek helyett a termoaktív padlózat tárolja el a hőt, illetve a nyári hónapokban keletkező többletenergiát az épület alatt raktározzák el.

Ezekkel a megoldásokkal a ház hetvenöt százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, így az uniós előírások szerinti első osztályú épületeket is megelőzi.

 

forrás:

http://www.magyar-mernok.hu