Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Zöld közvilágítás a Temes megyei Dettán

2015-04-07

A közeljövőben Detta a régió és az ország egyik első települése lesz, ahol megújuló energiaforrások biztosítják a közvilágításhoz szükséges elektromos energiát. A Dettai Polgármesteri Hivatal egy román–szerb, határon átnyúló együttműködés keretében 50 napelemekkel táplált, LED-es fényforrásokkal ellátott villanyoszlopra cseréli a hagyományos villanyoszlopokat.

„Kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy európai pénzen napelemeket vásárolhattunk a közvilágításhoz szükséges elektromos energia előállításához – nyilatkozta Petru Roman dettai polgármester –, a határ túloldalán található Versec várossal partnerségben 342 100 euró értékű európai uniós finanszírozást kaptunk erre a célra és ugyanakkor a szomszédainkkal is szorosabbra fűztük az együttműködésünket”.

A GLOSS (Green Lights for Safety and Sustainability of Roads) határon átnyúló projekt célja Detta és Versec városok közvilágításának korszerűsítése, a megújuló energiaforrások hasznosításával. A dettai zöld közvilágítást egy 205 ezer euró értékű beruházás keretében három hónapon belül valósítják meg.
 
 
Forrás:
http://erdely.ma/