Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Zöldhulladékból energia

2015-05-04

A zöldhulladék energetikai célú köztes termékké feldolgozását és hőenergetikai hasznosítását szolgáló projekt van folyamatban Keszthelyen, a beruházás várhatóan július végére elkészül – közölte a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. az MTI-vel.
 
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt összköltsége csaknem 300 millió forint, amelyből mintegy 90 millió forintot az Európai Unió finanszíroz – ismertette Molnár Mihály projektmenedzser.
 
 
A projekt célja, hogy a zöldhulladékból jól égethető biomassza fűtőanyagot állítsanak elő, amit a város  távhőrendszerében tudnak hasznosítani. A beszállított biomassza alapanyagokat (fa- és fűnyesedéket) egy keverő-aprító géppel homogenizálják, amelyből jól éghető tüzelőanyagot állítanak elő. A kész tüzelőanyagot mobil tároló konténerek és vontató segítségével közúton szállítják majd a fűtőműbe, a biokazánban pedig meleg vizet állítanak elő a távhőrendszer részére.
 
A tervek szerint a biokazán működésével előállított energia a teljes távhő-rendszerben felhasznált energia 50 százalékát teszi ki. A megújuló energiahordozó felhasználásának növelésével jelentősen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása a Balaton-parti városban – jelezte a projektmenedzser.
 
Ismertette: az ütemtervnek megfelelően a biokazán beszerelésére vonatkozó gépészeti tervek elkészültek, a kémény szerelése folyamatban van, a napokban pedig megkezdődik a tároló építése is.
 
 
Forrás:
http://energiaoldal.hu/